Parisul, Mecca aventurierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 23 iulie Ghidul „Franţa“ din colecţia National Geographic Traveler va fi distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 13,99 lei. Supranumit „Oraşul Visurilor“, Parisul a atras dintotdeauna artiştii şi scriitorii în devenire, dar şi marii gânditori ai lumii.

O plimbare pe străzile din inima Parisului este o adevărată aventură culturală. Mărturii ale trecutului acestui oraş pot fi zărite la fiecare pas, pe îngustele şi întortocheatele străduţe medievale.

Palatele decorate în stilul renascentist al secolului al XVII-lea sau monumentele de inspiraţie clasică, totul emană o bogăţie surprinzătoare, în timp ce bulevardele largi, mărginite de arbori, stau mărturie a restructurării Parisului de către baronul Haussmann în secolul al XIX-lea.

Tot în centru se află numeroase muzee, printre cele mai importante ale lumii.

Ce nu trebuie ratat

Pentru turiştii care vor să surprindă esenţa „Oraşului Visurilor", Catedrala Notre-Dame, aflată într-o zonă locuită încă de pe vremea romanilor, este principalul obiectiv de vizitat. Aici, armate de meşteri au lucrat între 1163 şi 1375 pentru a realiza capodopera arhitecturii gotice.

De altfel, importanţa căpătată de Notre-Dame, care mult timp a fost punctul de întâlnire al breslelor de meşteşugari şi un loc de educaţie renumit în întreaga Europă, a făcut ca tot în Paris să fie construită cea mai faimoasă universitate din lume, Sorbona.

Turiştii care vor să simtă parfumul celei mai vechi aşezări din Paris trebuie să se aventureze pe insula Senei, Île de la Cité. Aici, pe un banc de nisip, luntraşii au construit în secolul al III-lea î.Hr. o cetate fortificată.

În timpul dominaţiei romane, aşezarea numită Lutetia Parisiorum a prosperat, devenind punctul central al unei reţele de drumuri ce traversau partea de nord a Imperiului Roman. Cetatea a fost refăcută de luntraşi, după ce barbarii au distrus-o în secolul al III-lea d. Hr.

În secolul al VI-lea, Parisul era cetatea de scaun a regilor franci, devenind capitală patru veacuri mai târziu. Astfel, Île de la Cité a fost reşedinţa regilor Franţei din secolul al X-lea şi până în secolul al XIV-lea. Astăzi, insula adăposteşte Concièrgerie, Palais de Justice şi Sainte Chapelle.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite