Paradisul tablourilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 24 mai Albumul „National Gallery of Art. Washington“ va fi distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Cea mai bogată colecţie de pictură veche din Statele Unite se află la muzeul modern din Parcul National Mall, Washington.

Edificiul, alcătuit din două corpuri, unul proiectat înainte de inaugurarea instituţiei din 1941 pentru a adăposti colecţia de pictură veche, iar celălalt construit în 1978 pentru a găzdui colecţia de artă modernă XX, are toate facilităţile de care au nevoie vizitatorii pentru a admira în voie numeroasele tablouri de valoare expuse.

National Gallery of Art este închisă doar două zile pe an, de Crăciun şi pe 1 ianuarie, iar accesul este gratuit. O facilitate inedită o constituie vizitele cu ghid organizate pentru nevăzători.

Un alt element specific, care deosebeşte această instituţie de majoritatea muzeelor din Europa, este amplasarea picturilor. Tablourile sunt expuse la mare distanţă unul de celălalt - dublă faţă de standardul impus muzeelor - pentru ca privitorul să se poată concentra nestingherit.

Colecţia aflată în proprietatea National Gallery of Art cuprinde, pe de o parte, lucrări semnate de marii maeştri ai artei şi, pe de altă parte, tablouri realizate de artişti mai puţin cunoscuţi, aparţinând şcolilor minore din istoria artei.

Valoroasa colecţie a lui Andrew Mellon (director al Mellon National Bank, apoi secretar în Ministerul de Finanţe şi ambasador la Londra), donată guvernului american, cuprinde douăzeci şi una de capodopere preluate de la celebrul muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg.

Datorită acestei achiziţii din 1930-1931, în colecţia naţională americană se regăsesc acum „Sfântul Gheorghe şi balaurul" de Rafael, „Ginevra de Benci", singura pictură a lui Leonardo din muzeele americane, „Buna Vestire" a lui Van Eyck, „Adoraţia magilor" de Botticelli, alături de tablouri de Tiziano şi Rembrandt.

Albumul în curs de apariţie la Editura Adevărul prezintă câteva dintre lucrările cele mai valoroase ale acestei colecţii, printre care şi lucrările semnate de artiştii cei mai influenţi ai secolelor XIX-XX: Monet, Manet, Van Gogh, Renoir, Degas, Cézanne, Matisse. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite