Romanul "Castelul" se distribuie joi cu "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Romanul „Castelul“, de Franz Kafka, se distribuie joi, împreună cu ziarul „Adevărul“, în Colecţia „101 cărţide citit într-o viaţă“, la preţul de 12,99 lei. În comparaţie cu celelalte romane postume, din care Kafka publicase câte un fragment, „Castelul“ a fost total inedit până în 1926, când a apărut ediţia princeps.

„Castelul" ilustrează ideea că faptele se pot întâmpla pur şi simplu fără nicio explicaţie logică: K., personajul principal, nu face nimic extraordinar, ci numai încearcă să-şi întâlnească angajatorul, în vederea preluării unui post proaspăt obţinut. Eroul cărţii se îndrăgosteşte şi în timpul pe care îl petrece aşteptând noi ordine din partea casei pe care o slujeşte, întâlneşte tot felul de personaje insolite.

INTRĂ AICI ÎN MAGAZINUL ONLINE AL ADEVĂRUL

Interferenţa permanentă dintre raţional şi iraţional, dintre fragilitatea individului şi violenţa exercitată asupra sa de acea ordine ostilă a spaţiului din castel, cu trimiteri la absurditatea sistemului birocratic şi la absenţa oricărei comprehensiuni între personaje, dezvăluie tragismul unei singurătăţi ultragiate. Volumul a fost scris cu doi ani înaintea morţii lui Kafka (1924), a rămas neterminat şi nefinisat, fiind publicat la doi ani după dispariţia autorului.

Ambiguitate şi grotesc

Limbajul lui Kafka este simplu şi sobru, scriitura nu face nicio aluzie la fantastic, totul se petrece ca în viaţa reală. Zadarnicele strădanii ale personajului K. de a ajunge la castel reprezintă de fapt tot atâtea încercări de cunoaştere. Aventura lui K. este una de iniţiere, însă rezultatul rămâne cantonat în ambiguitate. Castelul întruchipează imposibilitatea omului de a-şi înţelege sensul existenţei sale sociale. Concepţia de viaţă a lui Kafka, influenţată de filosofia lui Kierkegaard, îşi găseşte o expresie originală, în care elemente de suprarealism se îmbină cu cele ale expresionismului.

Reflectând strivirea personalităţii umane în societate, Kafka înfăţişează destine fără de perspectivă,într-o viziune halucinantă, grotescă, impregnată de anxietate. Impresia de coşmar şi tensiunea dramatică specifice scrierilor sale sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, într-o formă parabolică, obsesivă.

Depresia lui Kafka

În 1909, Kafka a debutat literar cu primele schiţe publicate în revista literară „Hyperion", care apărea la München. A întreţinut o corespondenţă asiduă, pe durata a patru ani, cu Felice Bauer şi cu Milena Jesenska, scriitoare cehă, care i-a tradus câteva povestiri. De asemenea, prozatorul a lăsat şi un jurnal intim, atipic şi greu de clasificat.

Iniţial, Kafka a suferit de o depresie cronică, fapt ce reiese din majoritatea scrisorilor trimise părinţilor, surorii Ottla şi prietenului Max Brod. A încercat în zadar să se vindece recurgând la remediile medicinei naturiste. Situaţia i s-a agravat când s-a îmbolnăvit şi de tuberculoză, fiind internat într-un sanatoriu din Italia. I-a fost din ce în ce mai rău şi, începând din 1922, nu a mai putut lucra. A murit la 3 iunie 1924 în braţele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, şi ale ultimei sale iubite,

Dora Dymant. Post-mortem, opera sa literară, rămasă în cea mai mare parte inedită, a fost publicată de poetul Max Brod, prietenul şi legatarul său testamentar, care nu i-a dus însă la îndeplinire rugămintea de a arde manuscrisele.

Ediţie revizuită

Franz Kafka, reper fundamental al prozei moderne, este socotit unul dintre marii clasici ai prozei neclasice. Romanele şi nuvelele sale exprimă fie sentimentul tragic, împins la paroxism, al individului expus presiunii distructive al unui monstruos aparat birocratic („Procesul", „Colonia penitenciară"), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existenţei sale civice („Castelul"), fie dezintegrarea relaţiilor interumane („Metamorfoza").

„Castelul" a fost tradus în româneşte de Mariana Şora, fiind publicat pentru prima dată în 1968 de Editura pentru Literatură. În ediţia actuală, distribuită mâine de „Adevărul", în traducerea Marianei Şora şi revizuirea lui Radu Gabriel Pârvu, apar 25 de capitole faţă de cele 20 din versiunea din 1968. În noua ediţie, Radu Gabriel Pârvu nu a mai folosit în adăugirile sale ca punct de referinţă versiunea îngrijită de Max Brod, ci textul nou publicat de Editura S. Fischer din Fankfurt am Main în 1991. 

Informaţii:

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite