„Otello“ şi demonul geloziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capodopera lui Verdi, despre maurul pasional care o ucide pe Desdemona, va fi distribuită vineri, 15 octombrie, cu „Adevărul“. Pachetul, cu album, CD şi  DVD, costă  19,99 lei. Tenorul Ramón Vinay, înregistrat pe CD la Metropolitan Opera din New York în 1948, este cel mai bun Otello al tuturor timpurilor.

După „Carmen", „La Traviata", „Fidelio", „Madama Butterfly",  în colecţia „Mari spectacole de operă" urmează săptămâna viitoare al cincilea titlu, „Otello", de Giuseppe Verdi. Pachetul  editat în premieră în România conţine un album, însoţit de interpretări de referinţă, pe CD de la Metropolitan Opera din New York (1948) şi, respectiv, pe DVD de la  Staatsoper Unter den Linden din Berlin (2001).

Drama lirică compusă de Verdi, în patru acte, după piesa lui Shakespeare are libretul semnat de Arrigo Boito. Opera a avut premiera la Teatrul Scala din Milano la 5 februarie 1887.  Pe DVD este înregistrat spectacolul dirijat la Berlin, în 2001, de Daniel Barenboim, în regia lui Jürgen Flimm.

Otello este interpretat de tenorul Christian Franz, Iago de baritonul Valeri Alexejev, iar Desdemona de soprana Emily Magee.

Pe înregistrarea de pe CD de acum jumătate de secol de la Metropolitan Opera din New York, sub bagheta lui Fritz Busch, Otello este interpretat de tenorul Ramón Vinay, Iago - de baritonul Leonard Warren, iar Desdemona este întruchipată de Licia Albanese.

Cel mai mare atu al înregistrării este interpretarea lui Ramón Vinay (1911-1996), probabil cel mai bun Otello al tuturor timpurilor. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite