Fantoma de la Operă se distribuie joi cu ziarul "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Fantoma de la Operă“, de Gaston Leroux, se distribuie împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Romanul a fost publicat de Editura Adevărul în traducerea Mihaelei-Anna Mihailide. Traducătoarea este de părere că „Fantoma de la Operă“ nu este un roman poliţist şi nu merită nici ştampila de „roman de groază“.

„Cu alte cuvinte, cei care se dau în vânt după diverse creaturi scăpate din laboratoare subterane, care irump din carnea zdrenţuită şi mustind de sânge a vreunui biet humanoid inoculat cu vreun virus care, sfidând legile cunoscute ale biologiei, are şi proprietăţi reproductive, ei bine aceştia vor fi dezamăgiţi şi nesatisfăcuţi de groaza rafinată din anumite pasaje ale romanului lui Gaston Leroux", spune Mihaela-Anna Mihailide, care consideră că Leroux intră în familia nobililor Agatha Christie, Edgar Allan Poe, Sir Arthur Conan Doyle sau a contemporanului Arturo Pérez Reverte.

INTRĂ AICI ÎN MAGAZINUL ONLINE AL ADEVARUL

„Fantoma de la Operă" îţi redescoperă, reamintindu-ţi esenţialul, o lume, punctează traducătoarea, care arată că spectacolul de operă era pe atunci mult mai important (decât a fost şi mai ales este considerat la noi), că opera era o lume în sine, un loc unde, sub o arhitectură uriaşă (ca stil şi amploare), viaţa mergea înainte după ritmul propriu, indiferentă la schimbările (destul de sângeroase, de altfel) din istoria Franţei.

Analiză de stil

„Precursor al realismului magic, l-aş numi, dar spre deosebire de Garcia Márquez, la care totul porneşte dintr-o (ipotetică) sferă reală care se întrepătrunde atât de bine cu fantasticul încât finalul este triumfător în acea ultimă zonă, la Gaston Leroux plecăm din capul locului de la o iluzie, iar atunci când ni se descoperă busola realului, impresia, ecoul acelei iniţiale lumi fantastice este atât de puternică încât aruncă o umbră de îndoială asupra realului...", afirmă Mihaela-Anna Mihailide.

Traducătoarea mai remarcă acele treceri, în cursul naraţiunii, de la timpul imperfect la prezent. Ele se datorează autorului de scenarii de film care a fost Gaston Leroux. La începutul secolului al XX-lea, în 1918, Gaston Leroux scria scenarii pentru filme scurte, de 30 de minute, în general adaptări ale romanelor sale.

În martie 1922 apărea şi lungmetrajul „Il était deux petits enfants"/„Au fost odată doi copilaşi", scenariul aparţinându-i în totalitate. În roman, mişcările efectuate de o eventuală cameră pot fi urmărite mai ales la descrieri: „Ajunseră, tot căţărându-se, pe acoperiş. Ea aluneca pe acoperişuri, uşoară şi în largul ei, aidoma unei rândunici. Parcurseră cu privirea spaţiul pustiu dintre cele trei domuri şi frontonul triunghiular". (cap. 13, „Lira lui Apollo").

Surse de inspiraţie

Nu un accident (real) cu candelabrul a fost cel care l-a inspirat pe Leroux să scrie acest roman. „Muza lui Leroux a fost, aşa cum am mai spus-o, Opera însăşi, pe care a iubit-o enorm", atrage atenţia traducătoarea, citându-l chiar pe autorul romanului: „Vizitaţi Opera într-o zi, cereţi să vă plimbaţi nestingherit, fără vreun cicerone stupid". Este o invitaţie deghizată într-un mister care ar stârni oricui curiozitatea de a pătrunde în acel... templu al muzicii.

Despre personajul feminin principal s-a afirmat că era o figurantă, care sub influenţa magică a Fantomei, devine, peste noapte, soprană. Teoria nu se susţine, pentru că Christine Daaé a cântat din copilărie, a absolvit Conservatorul şi cu foarte multă muncă a ajuns la măiestria aceea artistică. Gaston Leroux cunoştea importanţa şi seriozitatea studiului unui artist liric de valoare.

Informaţii despre cărţi

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca"la 7488 pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite