O satiră despre vanitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul I al romanului „Bâlciul deşertăciunilor“, de William Thackeray, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la 10,99 lei. Primul roman pe care Thackeray l-a semnat cu propriul său nume i-a adus autorului celebritatea în societatea engleză pe care o satirizase aspru.

Thackeray îşi începuse cariera ca autor de satire şi parodii. Ceea ce putea face cel mai abil era să critice acid deprinderile înaltei societăţi, aşa-zisa bravură militară, instituţia căsătoriei sau ipocrizia. Prinsese obicei să îşi semneze aceste pamflete aproape agresive, după stardardele vremii, cu pseudonime sonore precum Charles James Yellowplush, Michael Angelo Titmarsh şi George Savage Fitz-Boodle.

„Bâlciul deşertăciunilor" a fost prima scriere pe care a semnat-o cu propriul nume. S-a dovedit a fi o decizie înţeleaptă, pentru că i-a adus notorietate, fiind de la început foarte bine primită.

„Un roman fără eroi"

Cum era destul de obişnuit la vremea respectivă, romanul a fost publicat pentru prima dată sub forma de foileton în 20 de părţi, între ianuarie 1847 şi iulie 1848. Capitolele, prezentate ca pamflete, erau însoţite de ilustraţii realizate de Thackeray însuşi.

image

Intenţia autorului a fost de a scrie o carte care să fie în acelaşi timp distractivă şi instructivă. Intriga complexă şi abundenţa detaliilor au făcut ca unii critici să aprecieze că romanul ar avea probleme structurale. Totuşi, acesta a devenit un clasic al literaturii engleze, fiind reeditat de-a lungul vremii datorită succesului său şi adaptat în mai multe rânduri pentru cinema şi televiziune.

Subtitlul romanului - „Un roman fără eroi" - este o aluzie la faptul că toate personajele care îl populează sunt, într-un fel sau altul, viciate.

Paradoxal, eroina principală a cărţii a fost considerată a fi cel mai atractiv aspect al romanului. Becky Sharp este o tânără inteligentă şi înzestrată cu mai multe talente, printre care pianul, actoria, franceza şi abilitatea de a se strecura pe treptele societăţii. Tânăra este, de asemenea, complet amorală şi lipsită de conştiinţă. Este capabilă să mintă cu uşurinţă pentru a-şi îndeplini scopurile, în principal acelea de a-şi asigura o poziţie respectabilă şi solidă în societate.

În ultima adaptare cinematografică a romanului lui Thackeray, regizată de Mira Nair, Becky Sharp este interpretată de actriţa Reese Witherspoon în filmul omonim, nominalizat la Festivalul de la Veneţia, în 2004.

Satiră inteligentă a moravurilor societăţii engleze a secolului XIX şi frescă impresionantă a slăbiciunilor umane, „Bâlciul deşertăciunilor" a avut un impact atât de mare asupra cititorilor încât a făcut ca romanele scrise ulterior de Thackeray să intre în umbra acestuia.
Se consideră că autorul a ajuns să aibă un asemenea succes în rândurile societăţii engleze încât şi-a pierdut avântul de a o critica.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite