O poveste despre Iisus Hristos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Ben Hur“
„Ben Hur“

Joi, 21 IANUARIE Romanul „Ben Hur“, de Lew Wallace, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Cartea este un exemplu elocvent de bestseller al tuturor timpurilor, notorietatea sa fiind de la bun început plusată de faptul că a fost primul roman elogiat de către biserică.

De la prima publicare a cărţii în 1880, la Editura Harper&Brothers din Statele Unite, „Ben Hur" nu a încetat niciodată să fie tipărită. Cartea a avut un succes de proporţii, fiind, până în 1936, cel mai bine vândut roman american.

Beletristica nu era foarte bine văzută de către figurile clericale americane, la vremea în care Lew Wallace îşi redacta romanul. Totuşi, la apariţia acestuia, atitudinea Bisericii americane a luat o întorsătură radicală.

Membrii clerului nu numai că au salutat publicarea cărţii, dar se spune că şi-au încurajat chiar enoriaşii să o citească. Popularitatea romanului a fost reflectată de numeroasele adaptări ale poveştii pentru scenă sau cinematograf, ce au trezit interesul populaţiei credincioase pentru artele dramatice.

În Palestina, pe vremea Mântuitorului

Povestea cărţii romanţează naraţiunea Biblică a naşterii şi răstignirii lui Iisus, plasând însă în centrul acţiunii nu figura Mântuitorului, ci pe cea a lui Judah Ben Hur, comerciant bogat din Ierusalim care porneşte într-o lungă şi complicată aventură într-o încercare de a răzbuna aversiunea sa pentru Imperiul Roman, ce îl condamnase pe nedrept la muncă în galere şi îi aruncase mama şi sora în închisoare.

Ilustraţie din romanul „Ben Hur“, de Lew Wallace

Ilustraţie din romanul „Ben Hur“, de Lew Wallace

Romanul reconstituie în detaliu organizarea cetăţilor şi a vieţii sociale, mentalităţile şi obiceiurile existente în societatea palestiniană în perioada vieţii lui Iisus Hristos.

Călătoria spirituală a lui Ben Hur îl poartă de la bogăţie, la sclavie, la răzbunare şi izbăvire. Personajul, înjosit şi epuizat fizic şi moral, e la un pas de moarte, când îl întâlneşte pe Iisus Hristos. Acesta îi dă să bea apă şi îi insuflă din nou dorinţa de a trăi. Ben Hur îşi recapătă credinţa în viaţă, devenind un erou şi răzbunându-se pe Messale, iniţial prietenul său devenit cel mai aprig duşman, responsabil pentru prigonirea sa.

De-a lungul anilor în care Iisus predică în Galilea, Ben  Hur devine unul dintre cei mai credincioşi şi fideli discipoli ai acestuia, urmân­du-l până la Crucificare în credinţa că este noul rege pe care l-a aşteptat omenirea. În memoria Mântuitorului, Ben Hur va construi o biserică subpământeană, despre care autorul mărturiseşte, în finalul romanului, că a supravieţuit de-a lungul secolelor, fiind astăzi cunoscută drept Catacomba San Calixto din Roma.

Roman de Oscar

Povestea lui Ben Hur nu a cunoscut un succes imens numai prin romanul lui Wallace. În 1959, studiourile Metro-Goldwin-Mayer realizează o superproducţie al cărei scop era să salveze compania de la faliment. Filmul era un adevărat risc necesitând un buget de 15 milioane de dolari şi construcţia a 300 de platouri de filmare. Îi avea în rolurile principale pe Charles Heston, Jack Hawkins şi Hugh Griffith.

A răsplătit din plin curajul companiei americane, aducând încasări de 75 de milioane de dolari şi câştigând nici mai mult, nici mai puţin de 11 premii Oscar pentru aproape toate categoriile, printre care cel mai bun film şi cea mai bună regie, acesta din urmă acordat realizatorului William Wyler.  

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite