„Un secol cu Neagu Djuvara“ va fi distribuit marţi împreună cu ziarul "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu Djuvara (stânga) şi George Rădulescu, la lansarea volumului editat de Adevărul Holding
Neagu Djuvara (stânga) şi George Rădulescu, la lansarea volumului editat de Adevărul Holding

Cartea „Un secol cu Neagu Djuvara“, de George Rădulescu, va fi distribuită împreună cu „Adevărul“, la preţul de 14,95 lei. În cea mai recentă apariţie a Editurii Adevărul, istoricul Neagu Djuvara evocă episoade din propria viaţă, printre care şi perioada de 23 de ani petrecută în Africa.

Cele 224 de pagini ale volumului „Un secol cu Neagu Djuvara" au rezultat în urma discuţiilor de peste 12 ore avute de jurnalistul George Rădulescu cu celebrul istoric şi om de cultură. Acesta a depănat amintiri dintr-o viaţă ce se întinde pe aproape un veac - Neagu Djuvara are 94 de ani -, o existenţă zbuciumată, care a prins două războaie mondiale şi care a însemnat şi ani de pribegie, în exil.

INTRĂ AICI PE MAGAZINUL ONLINE AL ADEVĂRUL ÎN CARE GĂSEŞTI TOATE COLECŢIILE

În 1961, Neagu Djuvara a decis să plece în Africa, în Republica Niger, unde avea de gând să stea doi ani, dar a rămas 23. Acolo, a fost consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine. După cum mărturiseşte, i-a fost foarte greu să se adapteze noilor condiţii: „Mai întâi bineînţeles că am fost speriat. De climă, de nepregătirea lor, de felul lor de a trăi, de a înţelege lucrurile. Îţi trebuie foarte multă putere de adaptare ca să poţi lucra cu africanii".

Vezi lista chioşcurilor „Adevărul" din Timişoara şi Bucureşti!

O societate închisă pentru europeni

Marea tristeţe a lui Neagu Djuvara, pe parcursul celor 23 de ani cât a trăit în Niger, a fost că nu a putut deloc să se integreze social şi că nu a putut avea o reală comunicare cu localnicii. Aceştia erau foarte refractari când venea vorba de europeni. Istoricul român povesteşte de încercările lui repetate de a-i invita la restaurant, care se soldau invariabil cu refuzuri. O singură dată a reuşit să ia cina în casa unui localnic - era vorba de servitorul său -,dar nici aceasta nu a fost aşa cum ne-am închipui: „Şi atunci m-am poftit la el acasă. A fost o masă în care mi-a făcut nevastă-sa de mâncare. Eu eram singur la masă şi el stătea în picioare, alături de copii care se uitau cum mănâncă albul. Ca la circ!"

Rezistenţa localnicilor de a se deschide în faţa albilor europeni pleca de la faptul că africanii nu-i considerau pe aceştia din urmă demni să le afle tainele. Pentru că lumea africană are cu totul alte mentalităţi şi practici faţă de cea occidentală. Aceasta este, printre altele, o lume în care vrăjitorii au un loc foarte important: „Vrăjitorii sunt de două categorii acolo: e vrăjitorul care vrea să te înveţe să faci şi rău adversarului tău şi mai e vrăjitorul care corespunde unui exorcist la creştini, un fel de preot", îşi aminteşte Neagu Djuvara în cartea de dialoguri apărută la Editura Adevărul.

"Am încercat să am mai mult contact cu africanii, dar ei, toţi musulmani, refuzau o adevărată amiciţie."
Neagu Djuvara istoric

Informaţii:

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite