O interpretare legendară a sopranei Maria Callas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea soprană Maria Callas
Marea soprană Maria Callas

VINERI, 5 NOIEMBRIE Opera „Lucia di Lammermoor“, de Gaetano Donizetti, va fi distribuită săptămâna viitoare împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 19,99 lei, în colecţia „Mari spectacole de operă“. Pachetul conţine un CD, un DVD şi o carte de 64 de pagini. Pe CD este o înregistrare din 1953, cu Maria Callas.

Prima înregistrare video a versiunii în limba franceză a Luciei di Lammermoor a fost realizată aproape în întregime cu interpreţi italieni. Orchestra şi Corul Opéra National de Lyon au fost dirijate de Evelino Pidò, originar din Torino, artist apreciat, în cei 20 de ani de activitate, atât în Statele Unite, cât şi în Europa, unde a dirijat spectacole de operă la Los Angeles, New York,
Londra şi Paris.

Tot italiancă este şi Patrizia Ciofi (Lucia), în prezent o vedetă de primă mână a celor mai renumite teatre lirice. Chiar dacă s-a născut în Franţa, celebrul tenor Roberto Alagna (Sir Edgardo) este de origine siciliană. El a debutat în 1988 la Glyndebourne cu rolul lui Alfredo din „La Traviata", făcând apoi o carieră strălucită graţie unui repertoriu ce include opere italiene şi franceze deopotrivă. Numeroasele sale discuri, dintre care multe înregistrate alături de soprana Angela Gheorghiu, soţia sa, sunt dedicate aproape în totalitate muzicii italiene.

Regizorii acestui spectacol au colaborat foarte bine. Patrice Caurier şi Moshe Leiser au lucrat împreună încă din 1982, când au produs „Visul unei nopţi de vară" pentru Opera din Lyon. Acum, ei au respectat intenţiile compozitorului şi ale libretistului, oferind o imagine a dramei prin care trece o femeie fără libertate, fără apărare, victimă a ambiţiilor bărbaţilor, a intrigilor şi a intereselor.

Maria Callas, la apogeu

Prima înregistrare în studio a Luciei di Lammermoor ne oferă ocazia s-o ascultăm pe Maria Callas la apogeul carierei sale. Deşi în celebra înregistrare de la Berlin, din 1955 (din spectacolul dirijat de Karajan), marea soprană adaugă vocii sale noi valenţe interpretative, geniul Mariei Callas este evident încă de la primele acorduri ale acestei versiuni, realizată cu doi ani înainte, la Florenţa, în 1953.

Superba îmbinare a calităţilor muzicale şi vocale (frazarea, nuanţarea delicată, virtuozitatea), dicţia perfectă şi jocul actoricesc reliefează idealurile belcantoului romantic, care n-a însemnat niciodată doar o performanţă seacă. Lucia câştigă prin această interpretare o profunzime umană, în adevăratul sens al cuvântului. Orchestra este dirijată de marele Tullio Serafin care a fost unul dintre principalii artizani ai succesului lui Callas; peste doar câţiva ani vor înregistra încă o dată împreună Lucia, în versiune stereofonică, cu Bernard Ladysz în rolul lui Raimondo.
Partenerii lui Callas sunt aici Giuseppe Di Stefano şi Tito Gobbi. Înregistrarea de pe DVD are o durată de 145 de minute, iar înregistrarea de pe CD are o durată de 66 de minute.

s
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite