Romanul "Douăsprezece scaune“ se distribuie joi cu ziarul "Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 17 martie, romanul „Douăsprezece scaune“, de Ilf şi Petrov, se distribuie împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Cronică pestriţă a Uniu-nii Sovietice din prima jumătate a secolului trecut, această operă de ficţiune povesteşte una dintre peripeţiile escrocului Ostap Bender.

De forţa satirei au parte nu doar personajele romanului, ci şi apariţiile secundare, precum şi diferite situaţii sau instituţii, printre care şi presa moscovită. Nobil rus trăit în saloanele societăţii „decadente", Ippolit Matveevici Vorobianinov îşi vede viaţa dată peste cap odată cu venirea la putere a „revoluţionarilor socialişti din octombrie" şi se pomeneşte umil amploaiat la oficiul de stare civilă. Nu-l mai mângâie decât gândul că ar putea să recupereze nişte bijuterii de familie ascunse într-unul dintre cele douăsprezece scaune pe care le-au confiscat noii stăpânitori. La momentul potrivit însă, soarta i-l scoate în cale pe simpaticul şi descurcăreţul escroc Ostap Bender. „Vânătoarea de comori" care începe e o adevărată odisee presărată cu aventuri aiuritoare şi amuzante care-i poartă pe eroii noştri din Moscova până-n Transcaucazia, iar cititorului îi oferă un tablou cum nu se poate mai colorat al Rusiei anilor '20: birocrată, proletară, lacomă, stupidă, amuzantă.

INTRĂ AICI ÎN MAGAZINUL ONLINE AL ADEVARUL

Soacra lui Ippolit Matveevici, Madame Petuhova, i-a spus acestuia pe patul de moarte că a ascuns o avere, în tapiţeria unui scaun din sufragerie. După ce citesc lista lungă a bijuteriilor care împodobiseră cândva degetele, gâtul, urechile, pieptul şi părul răposatei soacre, Ippolit Matveevici şi Ostap Bender pun la cale planul lor de recuperare.

Doi scriitori cu stil

Ilia Ilf (pseudonimul lui Ilia Arnoldovici Fainzilberg) s-a născut în 1897 la Odessa. A absolvit un institut tehnologic în 1913, după care a lucrat într-un birou de arhitectură, într-o uzină aeronautică şi într-o fabrică de muniţii. În 1923 s-a mutat la Moscova, unde a obţinut un post de bibliotecar şi a colaborat la diverse ziare şi reviste umoristice. A încetat din viaţă în aprilie 1937, în urma unei tuberculoze contractate, se pare, în timpul călătoriei în Statele Unite ale Americii. Evgheni Petrov (pseudonimul lui Evgheni Petrovici Kataev) s-a născut la Odessa în 1903. A făcut studii clasice, iar în 1920, după absolvirea liceului, şi-a început cariera de jurnalist. Pentru o scurtă perioadă, înainte de a se stabili la Moscova în 1923, a lucrat la Biroul de investigaţii criminale al poliţiei din Odessa. A început să scrie povestiri la îndemnul fratelui său mai mare, romancierul Valentin Kataev. După moartea lui Ilf, Petrov a încetat să mai scrie proză, limitându-se la scenarii de fim şi la articole. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost reporter de front; a murit într-un accident de avion în iulie 1942, pe drumul de întoarcere din Sevastopolul aflat sub asediu. Colaborarea lui Ilf cu Petrov a început în 1925, când amândoi erau corespondenţi la ziarul „Gudok" („Sirena"), o publicaţie a feroviarilor, la care a colaborat şi Mihail Bulgakov.

Informaţii:

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite