Misiune în ţinutul gheţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul volum al romanului „Ţinutul blănurilor“ de Jules Verne va fi distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei

În 1859, anul în care se petrece acţiunea romanului, locotenentul Jasper Hobson, împreună cu un echipaj de la Compania Hudson's Bay, pleacă spre vestul Canadei, până la Capul Bathurst, în Oceanul Atlantic. Misiunea lor este să construiască un fort la 70 de grade nord de Cercul Polar, iar Capul ­Bathurst este locul ideal.

Numai că un capriciu al naturii - o erupţie vulcanică - le zădărniceşte planul. Întâmplarea duce la modificarea legilor fizice, astfel că eclipsa totală prevăzută este doar parţială, iar valurile devin imperceptibile.

În cele din urmă, cercetătorii se trezesc pe un aisberg care pluteşte în derivă spre sud şi descoperă că acest Cap ­Bathurst pe care se află nu este o porţiune de uscat, ci un ţinut al gheţii. Iar sosirea primăverii înseamnă o nouă primejdie. Când gheaţa începe să se topească, expediţia este grav periclitată.

Lupta pentru supravieţuire într-un mediu natural neprielnic fiinţei umane este principala temă a romanului apărut iniţial la sfârşitul anului 1873 şi situându-se în aceeaşi sferă tematică din care fac parte şi alte romane ale sale, cum ar fi „O hibernare între gheţuri" şi „Aventurile căpitanului Hatteras".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite