Memoria lagărului siberian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 13 IULIE Volumul care conţine romanele „Amintiri din casa morţilor“ şi „Jucătorul“ de F.M. Dostoievski va fi distribuit cu ziarul, la preţul de 14,99 lei . Colecţia Dostoievski publicată de Editura Adevărul cuprinde 12 titluri, în 12 volume, incluzând, după primele două volume cu  „Fraţii Karamazov“, şi alte romane celebre.

În volumul de miercuri, care include romanele „Amintiri din casa morţilor" şi „Jucătorul",  celebrul scriitor F.M. Dostoievski  oglindeşte patimile şi rătăcirile sufletului omenesc.

Romanul „Amintiri din casa morţilor" (1861) înfăţişează viaţa, suferinţa şi patimile condamnaţilor care-şi ispăşesc pedeapsa într-un lagăr siberian. Experienţa personală pe care a trăit-o F.M. Dostoievski în cei patru ani petrecuţi într-un astfel de spaţiu concentraţionar, la care a fost osândit pentru apartenenţă la grupul revoluţionar al lui Petraşevski, a fost decisivă pentru scrierea romanului.  Iniţial, autorul a fost condamnat la moarte, dar sentinţa a fost comutată.

Căinţă agonizantă

„Amintiri din casa morţilor"  se numără printre scrierile cu puternice accente autobiografice semnate de prozatorul care avea să influenţeze, prin opera sa, nenumăraţi creatori şi artişti. „Jucătorul", cea de-a doua scriere inclusă în volumul tipărit de Editura Adevărul Holding, este una dintre performanţele lui F.M. Dostoievski. Romanul a fost scris în mai puţin de o lună şi spune povestea unui împătimit jucător la ruletă. Neputinţa, lehamitea, nimicnicia şi revolta sunt puse sub lupă, aşa cum se întâmplă şi în „Crimă şi pedeapsă".

Ruinatul Alexei Ivanovici are trăsăturile eroului dostoievskian şi a fost comparat cu Raskolnikov. Printre altele, are  un parcurs comun cu acesta: de la cedarea în faţa ispitei fatale, căreia conştiinţa nu reuşeşte să i se opună, la căinţa agonizantă care urmează după aceea.

Nu rataţi!

JOI, 14 iulie

Romanele „Eugénie Grandet" şi „Femeia la treizeci de ani", de Honoré de Balzac, care apar în colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă", vor fi vândute cu ziarul, la preţul de 12,99 lei. Titlurile apar chiar de Ziua Franţei.

Vineri, 15 iulie

Volumul „Preparate la microunde", care conţine o mulţime de reţete savuroase, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 14,99 lei. Prepararea mâncărurilor cu ajutorul cuptorului cu microunde este, în prezent, tot mai răspândită, datorită faptului că putem pregăti feluri gustoase într-un timp foarte scurt. Aparatul electrocasnic  este indispensabil în fiecare bucătărie modernă.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite