Lungul drum spre maturitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 17 august Romanul „Adolescentul“, de F.M. Dostoievski, va fi distribuit cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. Penultima carte a scriitorului pune sub lupă un personaj care, asemenea celorlalţi eroi dostoievskieni, trebuie să facă o alegere în acord cu propria conştiinţă.

Aşternut pe hârtie în ultimii ani de viaţă, când prozatorul trecuse deja prin experienţe cutremurătoare şi-şi dăduse măsura în literatură, „Adolescentul" mizează tot pe un traseu iniţiatic.

Tânărul Arkadi Makarovici Dolgoruki, fiul nerecunoscut al unui bogătaş dedat la plăcerile lumii, porneşte spre Sankt Petersburg pentru a-şi cunoaşte tatăl. Drumul lui spre vârsta maturităţii şi spre întâlnirea cu lumea în toată hidoşenia ei echivalează, de fapt, cu o descoperire.

Adolescentul se trezeşte faţă în faţă cu toată meschinăria oamenilor şi cu întreaga urâţenie a societăţii în care trăieşte. Trecerea de la imaturitatea, naivitatea şi farmecul anilor dintre copilărie şi maturitate la vârsta deplinătăţii constituie mare parte din substanţa romanului.

Între tentaţie şi dorinţă

Asemenea celorlalţi eroi din cărţile marelui scriitor rus, Dolgoruki se confruntă cu o alegere, mai exact cu dificultatea de a opta între tentaţia de a dezvălui public secretele murdare din viaţa tatălui şi dorinţa de a se apropia sufleteşte de acesta. Povestea adolescentului care pleacă spre o altă viaţă, cu toată naivitatea care nu rămâne în urmă decât cu timpul, probează veridicitatea unor cuvinte ce sintetizează ideea care străbate întreaga operă dostoievskiană: „Taina existenţei omeneşti nu constă în a trăi, ci în a şti pentru ce trăieşti".

Săptămâna viitoare, Editura Adevărul va scoate pe piaţă următorul volum din colecţia dedicată literaturii dostoievskiene, în care veţi găsi prozele „Dublul" şi „Oameni sărmani".

Nu rataţi!

Joi, 18 august 

Celebrul roman „Frankenstein", de Mary Shelley, poate fi achiziţionat, împreună cu „Adevărul", la preţul de 12,99 lei. Cea mai populară carte a scriitoarei britanice spune povestea unui personaj mitic. Deşi Monstrul este eroul a numeroase ecranizări, lectura romanului poate aduce o mulţime de  surprize.

VINERI, 19 AUGUST 

Volumul „Sosuri şi conserve" va fi distribuit, împreună cu ziarul, la preţul de 14,99 lei. Cartea vă oferă reţete delicioase şi riguroase de sosuri sărate şi dulci. De asemenea, vă iniţiază şi în secretele conservelor, de la „iepure în ulei" până la „dulceaţa de cireşe cu lichior".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite