Volumul "Legiunea blestemaţilor“ se distribuie joi cu ziarul "Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie din volumul „Legiunea blestemaţilor“
Ilustraţie din volumul „Legiunea blestemaţilor“

Cartea celebrului scriitor danez Sven Hassel va fi distribuită joi împreună cu ziarul „Adevărul“. Volumul al treilea din cadrul colecţiei „101 cărţi de citit într-o viaţă“ este distribuit la preţul de 12,99 lei.

Primul titlu al lui Sven Hassel, „Legiunea blestemaţilor", deţine o pronunţată tentă autobiografică şi prezintă în mod frust, fără prea multe figuri de stil, nefericirea „soldatului-carne de tun" în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

VEZI CE OFERTE SUNT IN ADEVARUL SHOP!

„Legiunea blestemaţilor" e un veritabil tablou al dezumanizării, descriind atmosfera lugubră din lagăre unde se muncea până la extenuare, cu instrucţii la sânge, cu pedepse şi crime odioase. Cele dintâi pagini ale romanului au fost scrise după capitularea Germaniei naziste, între 1945 şi 1949, în timp ce Hassel însuşi era prizonier de război. Câteva secvenţe din carte se petrec la Bucureşti, unde un caporal-major o câştigă la pocher pe amanta unui tânăr baron.

Dedicată soldaţilor necunoscuţi

Traducerea cărţii distribuite mâine de „Adevărul" aparţine lui Radu Pontbriant. „Această carte este dedicată soldaţilor necunoscuţi căzuţi pentru o cauză care nu era a lor, celor mai buni camarazi ai mei din Regimentul 27 (disciplinar) Blindate, precum şi curajoaselor femei care m-au ajutat în decursul acelor ani îngrozitori", scrie autorul la începutul romanului. Cărţile lui Sven Hassel sunt scrise la persoana I, iar ororile războiului sunt redate uneori cu un umor macabru. În afară de Sven, în literatura lui apar şi alte personaje reale: Alfred Kalb, „legionarul", Wolfgang Creutzfeldt, „Micuţul", un om uriaş, vechiul sergent Willie Beier, un fost ofiţer SS, sau un fanatic nazist, Barcelona Blom.

Voluntar în armata germană

Născut în 1917, la Fredensborg, un mic sat din Danemarca, într-o familie simplă de muncitori, la 14 ani, Sven s-a îmbarcat pe o navă de comerţ. A efectuat serviciul militar în anul 1936, iar, în anul următor, din cauza şomajului din Danemarca, s-a înrolat ca voluntar în armata germană. A luptat pe toate fronturile cu excepţia celui din Africa de Nord. Între 1945 şi 1949 a fost prizonier de război în lagărele ruseşti, americane, franceze, engleze şi daneze.

„Legiunea blestemaţilor" a apărut în 1953, la doi ani după ce Sven Pedersen (Hassel e numele de fată al mamei sale) se căsătorise cu Dorthe Jensen, cea care l-a încurajat să se apuce de scris. Fiul lor, Michael, s-a născut în 1952.

Din 1964, scriitorul locuieşte în Barcelona, petrecându-şi timpul, în general, citind şi călătorind. „Nici acum nu reuşesc să dorm din cauza coşmarurilor din timpul războiului. Încă pot vedea infanteria rusească atacând. Bănuiesc că nimeni nu poate scăpa de aceste imagini. Războiul este încă foarte prezent în mintea mea", spunea scriitorul, în 2009, într-un interviu pentru „Adevărul".

„Toţi cei care nu şi-au pierdut niciodată libertatea mă privesc ca şi cum ar fi tentaţi să mă creadă mincinos, cu toate că, în sinea lor, ei ştiu - după ce au sorbit cu lăcomie rapoartele mascaradei de la Nürnberg - că nu exagerez, ci dimpotrivă. Am nevoie, de asemenea, să-mi depăn povestea, să scap de ea. Poate că acesta e singurul motiv care mă împinge să scriu. Nu pentru a încerca, strigând în gura mare, să evit să se repete", îşi motivează Sven Hassel actul depănării amintirilor.

14 romane de succes

Romanul scriitorului „Gestapo", care a fost distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul", în colecţia „100 cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă", s-a vândut în 250.000 de exemplare. „Este absolut incredibil!", scria Sven Hassel, în 2009, pe site-ul personal. Volumul s-a aflat în topul celor mai vândute şi la standul Editurii Adevărul din cadrul Târgului de Carte Bookfest din 2009. Scriitorul danez a publicat 14 romane, printre care „Legiunea Blestemaţilor", „Blindatele Morţii", „Camarazi de Război", „Batalion de Marş", „Gestapo" sau „Comisarul". Acestea au fost traduse în 17 limbi şi publicate în peste 50 de ţări. În Marea Britanie, scriitorul a vândut 15 milioane de exemplare, iar în lume, peste 52 de milioane. În 1987 a fost făcut un film „The Misfit Brigade" după cartea sa „Blindatele morţii" / „Wheels of Terror").

Info

Alte titluri din colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă"

„Muntele vrăjit" de Thomas Mann
„Lupul de stepă"de Hermann Hesse
„Odiseea spaţială" de Arthur C. Clarke

Vezi lista chioşcurilor „Adevărul" din Timişoara şi Bucureşti!

Informaţii despre cărţi

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite