În tundră cu ursuleţul Winnie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul 10 din seria „Prima mea Enciclopedie cu Winnie Ursuleţul şi prietenii săi“ este „Tundra“. De data aceasta, enciclopedia le propune micuţilor o plimbare în una dintre cele mai reci regiuni ale lumii pentru a descoperi minunatele animale ale acestei zone.

Copiii curioşi să descopere lucruri noi sunt însoţiţi în această călătorie de Winnie, pasionat de cercetarea naturii, precum şi de Tigrilă, un povestitor irezistibil, alături de Grohi, „profesorul" care verifică cunoştinţele, şi Ruf, animăluţul care vrea să ştie tot.

Micuţii pornesc la drum şi ajung în fascinanta lume a tundrei, aflând noutăţi despre climă, despre luminile nordului, despre plantele şi florile specifice zonei şi despre vieţuitoarele care trăiesc aici.

Aurora boreală

Încet-încet, copiii pătrund într-un univers nou, în care descoperă mai întâi luminile nordului: „În cea mai mare parte a timpului, luminile nordului sau aurora boreală sunt verzi sau albăstrui. Uneori, ele apar roşiatice, violete sau aurii. Aceste secvenţe ale luminilor nordului par a fi draperii care se unduiesc atârnate de cer". Iată primul punct de atracţie, un spectacol al panglicilor de lumină, care se află la mii de kilometri de Pământ, deşi creează impresia că ating solul.

Plante şi animale

Apoi se dezvăluie flora, cu tot ce are specific: „bumbucăriţa", „ochii şoricelului", muşchiul de tundră şi salcia pitică. Aceasta din urmă este cel mai mic copac din lume şi înălţimea ei nu poate depăşi câţiva centimetri. Fără îndoială că, după aceea, karibul, „un ren uriaş", le va atrage atenţia micuţilor. Acest animal care trăieşte în tundră este un fel de Făt-Frumos care creşte într-o zi cât cresc alţii în câţiva ani, pentru că poate sta în picioare la o oră după ce a venit pe lume, iar două-trei zile mai târziu poate ţine pasul cu restul turmei.

Alte vieţuitoare pe care le vor descoperi copiii sunt lemingul şi rozătoarea cu gheare pe post de „lopeţele de zăpadă". Lor li se alătură carcajul, ursul şi iepurele polar, vulpea polară, foca, lupul de tundră, tigrul boreal şi boul moscat. Cel din urmă îşi duce traiul în America de Sud şi în Groenlanda, iar greutatea lui poate depăşi 400 de kilograme.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite