În culisele vânătorilor lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceauşescu, aşteptând ridicarea fazanilor în Pădurea Albele din Giurgiu, în februarie 1974
Ceauşescu, aşteptând ridicarea fazanilor în Pădurea Albele din Giurgiu, în februarie 1974

Sâmbătă, 11 decembrie Volumul „La vânătoare cu Ceauşescu“, de Vasile Crişan, va fi distribuit, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 14,95 lei. Vreme de două decenii, autorul, de profesie inginer silvic, a activat în mai multe funcţii din cadrul Inspecţiei de Vânătoare din Ministerul Silviculturii.

În „Epoca de Aur", personalul instituţiei avea obligaţia de a participa la pregătirea şi la desfăşurarea partidelor de vânătoare oficiale care aveau loc în întreaga ţară, povesteşte autorul în prefaţă. Şef al Ocolului Silvic Ghimpaţi vreme de şase ani şi apoi şef al Ocolului Scroviştea, Vasile Crişan a organizat şi a condus zeci de vânători oficiale. „Însemnările adunate în această carte nu sunt poveşti, ci fapte reale, sunt întâmplări adevărate, chiar dacă unele dintre ele par a fi de domeniul fantasticului", precizează autorul.Rememorările din volum sunt grupate în trei părţi: „Nicolae Ceauşescu şi vânătoarea", „Pregătirea şi desfăşurarea vânătorilor pentru Ceauşescu" şi „Povestiri adevărate".

Ultima partidă

Cartea a fost scrisă în primii ani de după Revoluţia din 1989, manuscrisul fiind gata în 1992. Însă nicio editură din România n-a fost dispusă să-l publice. Totuşi, volumul a apărut doi ani mai târziu în limba germană. Iar anul acesta Editura Adevărul a tipărit cartea, care oferă informaţii şi detalii despre „pasiunea" dictatorului de a împuşca păsări şi animale. Volumul cuprinde fotografii inedite care-l înfăţişează pe Ceauşescu în ipostaza de vânător.

Ultima partidă de care s-a bucurat a avut loc cu numai 15 zile înainte de execuţia din decembrie 1989. Duminică, 10 decembrie 1989, în Pădurea Ogarca, organizatorii au adus „3.000 de cocoşi de fazan" pentru dictatorul care acum „îţi lăsa impresia unui om sfârşit fizic".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite