În căutarea tatălui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Minunatul Orinoco”, de Jules Verne, va fi distribuit miercurea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 11,99 lei. O fascinantă poveste de dragoste, presărată cu obişnuitele ingrediente ale unei aventuri tipic verniene, se ţese într-o expediţie pe fluviul sud-american.

Romanul a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Magasin d'Éducation et de Recreation", între 1 ianuarie şi 15 decembrie 1898, apărând apoi în volum în luna noiembrie a aceluiaşi an, cu titlul „Le Superbe Orénoque", la Editura Hetzel din Paris.

Cartea descrie o aventură întreprinsă în scopul găsirii unui tată, undeva pe cursul fluviului Orinoco. Pentru redactarea acestui roman, Jules Verne s-a inspirat din scrierile exploratorului francez Jean Chaffaron, care şi-a relatat experienţele trăite pe parcursul câtorva expediţii pe Orinoco şi în zona Americii de Sud, străbătută de acest fluviu - Columbia şi Venezuela.

Identitatea lui Jean

Acţiunea romanului începe cu o dispută aprinsă între domnii Miguel, Felipe şi Varinas, trei geografi care nu reuşesc să se pună de acord asupra locului exact din care izvorăşte Orinoco, marele fluviu al Venezuelei. Cei trei ajung la concluzia că disputa nu are cum să se soluţioneze decât dacă organizează o călătorie pe fluviu pentru a descoperi „pe viu" care este punctul exact despre care nu reuşesc să se pună de acord.

În acelaşi timp, Sergentul Martial şi nepotul său, Jean, pleacă într-o călătorie urmând acelaşi traseu, însă într-un scop diferit. Cei doi sunt în căutarea tatălui lui Jean, în speranţa că acesta se află încă în viaţă undeva, pe cursul fluviului. Colonelul Kermor părăsise armata franceză atunci când aflase că soţia şi copilul său muriseră pe o navă ce se scufundase. Atunci, colonelul hotărâse să dispară, lăsând moşia sa în custodia prietenului său loial, Sergentul Martial. După ce colonelul dispăruse, copilul său, Jean, se întorsese acasă. Supravieţuise, în mod miraculos, naufragiului. Numai că tatăl plecase deja în America de Sud, unde i se pierduse urma. 

În călătoria lor, Sergentul Martial şi Jean se întâlnesc cu cei trei geografi plecaţi să descopere punctul de izvorâre al fluviului Orinoco. Cei cinci se hotărăsc să călătorească împreună. Curând, li se alătură doi prieteni - Jacques Helloch şi prietenul său Germaine Paterne. Grupul întâlneşte multe obstacole pe parcursul călătoriei. În timpul uneia dintre acestea, Jacques descoperă că simte o atracţie ciudată pentru Jean. Atunci când află că Jean este, de fapt, fată, deghizată în haine bărbăteşti, şi că o cheamă de fapt Jeanne, îşi dă seama că s-a îndrăgostit tare de ea.

Obstacole succesive

În prima parte a expediţiei, grupul călătorilor descoperă o ţară populată sporadic de colonişti şi de triburi de indigeni primitivi. În San Fernando, nimeni nu-şi aduce aminte de Colonelul Kermor, tatăl lui Jeanne. Guvernatorul local îi sugerează acesteia să străbată fluviul Orinoco până la punctul din care izvorăşte, pentru a primi sfaturi de la părintele Esperante, aflat în mijlocul junglei.

Până să ajungă la destinaţie şi să afle dacă Kermor se află în viaţă şi unde, grupul se confruntă cu o serie de obstacole. O furtună violentă le pune în pericol barca, în timp ce sunt atacaţi de diferite triburi indiene. Jeanne se îmbolnăveşte şi numai o băutură preparată de un localnic indigen o va salva. Nu în ultimul rând, grupul va fi atacat de tribul Quivas, în fruntea căruia se află nimeni altul decât un periculos criminal spaniol. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite