În căutarea lui Grant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MÂINE, 21 iulie Volumul I al romanului „Copiii căpitanului Grant“, de Jules Verne, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Romanul prezintă aventurile echipajului unei nave pescăreşti în căutarea căpitanului Grant, naufragiat pe o insulă pustie şi necunoscută.

În timpul unei călătorii pe mare, în apropiere de Glasgow, Lordul Glenarvan, împreună cu soţia sa, descoperă, în burta unui rechin pescuit, un mesaj închis într-o sticlă de vin, în care un anume căpitan Grant cerea să fie salvat de la naufragiu.

Cei doi îi contactează pe copiii  lui Grant - Mary, de 16 ani, şi Robert, de 10 - şi împreună cu ei, organizează o expediţie cu scopul de a-l găsi pe căpitan.

Cei aflaţi la bordul navei „Duncan", al cărei comandat este John Mangles, decid să facă înconjurul pământului de-a lungul paralelei 37 Sud, întrucât longitudinea locului de naufragiu este necunoscută. Astfel, se porneşte un şir de aventuri, ­căci echipajul străbate teritorii noi şi exotice: Patagonia, insula Tristan da Cunha, insula Amsterdam şi Australia.

Un plan diabolic

Căpitanul Grant, însă, pare a fi de negăsit. Singurul indiciu pe care membrii expediţiei îl descoperă le este oferit de către Ayrton, un fost intendent de pe vasul „Britannia", pe care soţii Glenarvan şi însoţitorii lor îl întâlnesc în Australia. Ayrton se dovedeşte însă a fi un impostor care fusese abandonat de căpitanul Grant înainte ca nava lui să naufragieze.

Din fericire, însă, planul dia­bolic al lui Ayrton de a pune mâna pe  „Duncan" şi a deturna echipajul de la salvarea lui Grant va eşua. În cele din urmă, echipajul îl va descoperi pe căpitanul Grant pe ­insula Tabor, iar Ayrton îşi va ispăşi pedeapsa pe aceeaşi insulă.

„Copiii căpitanului Grant" a fost ecranizat de mai multe ori, cea mai cunoscută dintre versiuni fiind producţia Walt Disney din 1962 în regia lui Robert Stevenson.

Romanul a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Magasin d'Éducation et de Recreation", între 20 decembrie 1865 şi 5 decembrie 1867, apărând apoi sub formă de volum în luna iunie a anului 1868, cu titlul „Les enfants du capitaine Grant", la Editura Hetzel din Paris. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite