În bazarul vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romanul „La paradisul femeilor” de Émile Zola
Romanul „La paradisul femeilor” de Émile Zola

Joi, 25 martie  Romanul „La paradisul femeilor” de Émile Zola se distribuie, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei.

Publicat în 1883,  romanul face parte din cunoscuta serie  „Rougon-Macquart", în care Émile Zola (1840-1902) punea sub lupa naturalistă moravurile din vremea celui de-al doilea imperiu francez.

„La paradisul femeilor" îl aduce în prim-plan pe seducătorul Octave Mouret, văduvul care are un bazar de mătăsuri căruia nu-i rezistă nicio reprezentantă a sexului frumos. Şi totuşi, abilul şi rafinatul afacerist se trezeşte ispitit de farmecele unei tinere proviciale, Denise, întruchipare a moralei sănătoase.

Pe parcursul câtorva sute de pagini, prozatorul coboară adânc în psihologia femină, precum şi în atmosfera unui sfârşit de veac în care valorile tradiţionale se destramă şi-şi pierd forţa. Exemplificarea cea mai directă a schimbării de mentalitate pe care o radiografiază Zola este chiar lumea comerţului strălucitor, instrument eficient, care scoate la lumină deprimantele slăbiciuni ale fiinţei umane.

În romanul scriitorului francez, dorinţa de a pune stăpânire pe irezistibilele mătăsuri fine este, de fapt, efectul noii dominaţii: cea a imaginii. În modernitatea de sfârşit de secol, preferinţa pentru aparenţă în detrimentul esenţei se instaurează tiranic şi fără drept de apel. Iar conflictele de natură morală pe care le creează această schimbare se află, desigur, în centrul poveştii. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite