Haiducul din pădurea Sherwood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fascinat de mitologia Angliei medievale, scriitorul a plăsmuit un roman considerat una dintre cele mai bune cărţi de aventuri pentru copii.

Iniţial reprezentativ pentru folclorul britanic, Robin Hood a devenit, de-a lungul secolelor, una dintre cele mai cunoscute figuri ale culturii populare din Europa. Proscris, avându-şi sălaşul în celebra pădure de la Sherwood, împreună cu alţi bandiţi însetaţi de dreptate, haiducul Robin Hood a fost mină de aur mai ales pentru cinematografie şi televiziune.

Lupta împotriva răului

Dar şi scriitorii au fost atraşi de justiţiarul înfăţişat într-o mulţime de legende populare, despre care nu se ştie nici azi dacă s-au inspirat din peripeţiile unui om care a existat în carne şi oase. Romanul prozatorului Henry Gilbert, fascinat în egală măsură de legendele regelui Arthur şi de Cavalerii Mesei Rotunde, îl înfăţişează pe faimosul paria în compania unor fermecători camarazi de luptă:  micul John, părintele Tuck sau Alan-a-Dale, protagonişti ai mai multor secvenţe.

În buna tradiţie a romanului de aventuri şi a literaturii populare, eroii din pădurea Sherwood se înfruntă cu maleficul şerif din Nottingham şi cu Guy de Gisborne. Conflictul este cel tipic: forţele binelui luptă împotriva forţelor răului. Se conturează în prima parte a romanului, care se deschide cu istorisirea celui mai important episod din existenţa lui Robin Hood: transformarea într-un proscris, în jurul anului 1225. Iar la sfârşit povestitorul răsplăteşte curiozitatea cititorului, dezvăluindu-i sfârşitul vieţii generosului haiduc.

Dispariţia misterioasă consolidează legenda

Moartea veselului erou din pădurea Sherwood a fost dintotdeauna învăluită în mister. Una dintre ipoteze susţine că ar fi fost ucis în Yorkshire de verişoara sa, care, ­temân­du-se că Robin îi va da în vileag nepermisa escapadă amoroasă, i-a făcut de petrecanie prefăcându-se că-i dă un leac.
Potrivit altei ipoteze, eroul i-ar fi căzut victimă unui călugăr de la care el nădăjduia să obţină o mână de ajutor.

Mormântul lui Robin ­Hood, în care se află fie o fiinţă în carne şi oase, fie doar o plăsmuire, există şi astăzi la Stăreţia Kirklees din Yorkshire, unde s-a descoperit o piatră tombală, cu inscripţia: „Aici se odihneşte Robard Hude“. ;

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite