Romanul "Papagalul lui Flaubert“, de Julian Barnes, se distribuie, joi, cu "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Papagalul lui Flaubert“, de Julian Barnes, care apare în colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă“, va fi distribuit joi, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Maestru al metaficţiunii postmoderne, scriitorul britanic nu face în cartea sa (doar) un eseu sclipitor despre viaţa şi opera lui Flaubert, ci construieşte un roman subiectiv al cărui personaj are „carne şi sânge“.

„Papagalul lui Flaubert" / „Flaubert's Parrot", apărut în 1984, este cel de-al treilea roman al scriitorului britanic Julian Barnes şi, totodată, cartea care i-a adus consacrarea. Romanul a fost înscris în „lista scurtă" la Booker Prize în 1984 şi a fost distins cu Geoffrey Faber Memorial Award în 1985 şi - în Franţa - cu Premiul Médicis la categoria non-ficţiune (eseu) în 1986.

Tocmai această informaţie arată problemele de receptare pe care le-a ridicat textul hibrid al lui Barnes şi dificultatea încadrării acestuia, analiza cărţii fiind una dintre „pietrele de încercare" ale criticii literare de întâmpinare engleze şi franceze din anii '80. Deşi cartea lui Julian Barnes este în mod decis o operă de ficţiune, mai exact un „roman", francezii nu s-au sfiit să-l considere un eseu despre opera flaubertiană şi să-l premieze ca atare, la secţiunea de non-ficţiune.

Foto: Julian Barnes este unul dintre cei mai importanţi scriitori britanici contemporani

Aceasta pentru că, într-adevăr, informaţiile despre Flaubert - autor de a cărui viaţă şi operă personajul central (care evident are multe trăsături din Barnes însuşi) este fascinat - din cartea lui Barnes sunt reale (inclusiv cele despre „buclucaşul" papagal), iar numeroasele digresiuni ale naratorului despre autorul lui „Bouvard şi Pécuchet" pot fi citite ca sclipitoare eseuri ale unui specialist în flaubertologie.

Îndrăgostit de Franţa şi de Flaubert în egală măsură (mare parte din articolele şi eseurile strânse mai târziu în volumul „Tour de France" sunt despre „părintele" Emmei Bovary), Julian Barnes îşi urmează, în „Papagalul lui Flaubert", obsesia pentru unul dintre cei mai importanţi autori ai literaturii universale.

Un hibrid greu de clasat

Structura narativă cu totul atipică a cărţii, exemplu major de reuşită literară „postmodernă", i-a incitat, prin inclasificabilitatea sa, pe criticii literari ai momentului: „un fel de colaj" (Peter Brooks), „un tour de force de ficţiune, critică literară şi biografie" (David Montrose), „un compendiu de genuri iscusit şi ludic" (Laurent Milesi), se numără printre „etichetele" care au încercat a se pune acestui complex produs literar metaficţional.

„Spunând la persoana întâi povestea unui medic pensionat care face din pasiunea pentru Gustave Flaubert şi pentru papagalul împăiat al acestuia o questă filologico-istorico-detectivă, echivalentă cu un antidot la pierderea soţiei sale bovarice, adulterine şi suicidare, «Papagalul lui Flaubert» oscilează între ficţiune şi realitatea istorică, între prezentul naratorului şi trecutul flaubertian, între biografie şi autobiografie", consideră şi românca Dana Muscă, într-un dosar dedicat de un recent număr al revistei clujene „Echinox" prozatorilor britanici contemporani.

Şi, totuşi, „doare"

Mai mult decât un exerciţiu de naratologie aplicată, „Papagalul lui Flaubert" devine, însă, un „roman" o dată cu ultimele sale pagini, dacă până atunci cititorul mai putuse avea dubii despre natura textului pe care-l citeşte cu aviditate - pentru că, indiferent de genul în care vrem să-l încadrăm, scrisul lui Barnes este unul seducător, rafinat şi cu delicii pentru cititorul inteligent şi avizat.

Şi aceasta nu pentru că însuşi autorul ne-a spus că a scris un „roman" (la urma urmei, şi Gogol şi-a subintitulat „Suflete moarte" „poem", Puşkin numea poemul „Evgheni Oneghin" „roman", iar Urmuz cele câteva pagini ale textului „Pâlnia şi Stamate" „roman"). Ci pentru că naratorul, medicul la pensie obsedat de Flaubert şi de papagalul lui, care ne-a „ameninţat" de mai multe ori, pe parcurs, că ne va spune, la momentul potrivit, felul în care a murit soţia sa, face, în sfârşit, acest lucru, în ultimul capitol al textului.

Brusc, drama personajului devine reală şi autentică, toate reflecţiile şi digresiunile sale de până acum capătă sens, iar naratorul devine un personaj cu „carne şi sânge", cu trecut şi conştiinţă, nu doar o fantoşă într-un text cu miză într-un arid experiment narativ. Sigur, în continuare, este vorba de (meta)ficţiune, dar, totuşi, „doare", impresionează: avem astfel efectul produs de un text în dulcea manieră clasică, rezultat, oarecum, inaccesibil „antiromanului" care a abundat în era postbelică.

O lume de simulacre

Totodată, descrierea cu umor a questei personajului în căutarea papagalului împăiat pe care Flaubert l-a avut în faţa ochilor în perioada în care a scris povestirea „Un coeur simple" (papagal pe care, asemenea cetăţilor greceşti pe Homer, şi-l revendică mai multe oraşe din Franţa, fiecare afirmând că deţine papagalul „adevărat") devine o reflecţie asupra autenticului şi simulacrului în era postmodernă şi a relaţiei noastre din ce în ce mai viciate cu trecutul, fie el, mai mult sau mai puţin, recent. Pe această linie, Julian Barnes va publica, în 1998, capodopera sa, romanul „Anglia, Anglia", magistrală sinteză literară a temelor majore ale postmodernităţii.

Cartea distribuită mâine cu „Adevărul" este tradusă din engleză de Virgil Stanciu şi este publicată în colaborare cu Editura Nemira.

image

Vezi lista chioşcurilor „Adevărul" din Timişoara şi Bucureşti!

Intră aici în magazinul online al Adevarul

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite