„Fidelio“, sub bagheta unui geniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 1 octombrie Opera „Fidelio“ de Ludwig van Beethoven va fi distribuită, împreună cu „Adevărul“, la preţul de  19, 99 lei. Al treilea număr al colecţiei „Mari spectacole de operă“ cuprinde un album cartonat, un CD şi un DVD.

DVD-ul conţine înregistrarea spectacolului de operă „Fidelio" de Ludwig van Beethoven de la Festivalul de Operă de la Glyndebourne, ediţia din 1979, în interpretarea London Philharmonic Orchestra. CD-ul constă într-o înregistrare de referinţă a interpretării Filarmonicii din Viena, alături de corul Operei de Stat din Viena, sub bagheta dirijorului Wilhelm Furtwängler, în 1953.

„Fidelio" este singura operă lirică compusă de Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai importanţi compozitori din istoria muzicii. Dorinţa acestuia a fost să realizeze o operă emoţionantă şi dinamică, pornind de la un libret care spunea povestea Lenorei şi a lui Florestan, soţul ei, întemniţat din cauza toanelor unui guvernator despotic. Majoritatea specialiştilor apreciază că Beethoven a compus o operă în care muzica este net superioară formulei teatrale şi expresivităţii scenice.

Trei versiuni

Varianta iniţială a operei „Fidelio", pe libretul semnat de Joseph Sonnleithner, a avut premiera la Teatrul din Viena, în noiembrie 1805. La câteva zile după reprezentaţie, armata lui Napoleon Bonaparte a ajuns la Viena. Aproape toţi melomanii îndreptăţiţi să comenteze noua creaţie beethoveniană părăsiseră oraşul. Un an mai târziu, a urmat o a doua versiune, „Lenora", redusă la două acte şi cu un libret revizuit, dar nu a fost considerată superioară celei dintâi.

În 1814, compozitorul a revenit la „Fidelio" şi a modificat partitura, introducând noi accente emoţionale. CD-ul care însoţeşte săptămâna aceasta albumul cartonat conţine o înregistrare excepţională, făcută cu mai mult de o jumătate de secol în urmă.

Muzica unui geniu este descifrată şi interpretată, sub bagheta unui dirijor de geniu, Wilhelm Furtwängler, de Filarmonica din Viena şi de Corul Operei de Stat din Viena. Interpreţii sunt Martha Mödl, considerată cea mai bună interpretă a Lenorei din toate timpurile, alături Gottlob Frick, Sena Jurinac sau Wolfgang Windgassen.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite