„Fidelio“, singura operă a lui Beethoven

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creaţia compozitorului german va fi distribuită vineri, împreună cu „Adevărul“, în cadrul colecţiei „Mari spectacole de operă“. Al treilea titlu, care va însoţi ziarul „Adevărul“, include un pachet format dintr-un album, un CD şi un DVD, la preţul de 19,99 lei.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) a trăit la răscrucea a două mari epoci, clasicismul şi romantismul. Anii în care a creat compozitorul au corespuns unei perioade agitate şi înflăcărate din istoria politicii europene şi mondiale (epoca lui Napoleon, începutul Primăverii popoarelor). Deşi creaţiile lui nu se pot încadra nici în clasicism, nici în romantism, Beethoven este considerat un continuator al ideilor lui Haydn şi ale lui Mozart, dar şi un iniţiator al spiritului romantic în muzica germană. „Fidelio" este singura operă lirică a lui Beethoven, deşi el a compus şi muzică pentru teatru.

Libretul operei spune povestea Lenorei şi a lui Florestan, soţul ei, întemniţat din cauza unui guvernator. De dragul lui, Lenora se deghizează într-un bărbat, Fidelio, şi ajunge în închisoare, de unde încearcă să-l salveze pe Florestan. Spectacolul după opera lui Beethoven a avut premiera la Viena, la 23 mai 1814.

Înregistrări celebre

DVD-ul, din cadrul pachetului „Fidelio" conţine înregistrarea spectacolului de la Festivalul de Operă de la Glyndebourne, ediţia din 1979, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Londra. CD-ul conţine o înregistrare de referinţă din 1953 a Filarmonicii din Viena, alături de corul Operei de Stat din Viena, sub bagheta celebrului dirijor Wilhelm Furtwängler.

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite