Opera „Fidelio“ se distribuie vineri împreună cu ziarul "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 1 octombrie Opera „Fidelio“ de Ludwig van Beethoven va fi distribuită, împreună cu „Adevărul“, la preţul de  19,99 lei. Al treilea număr al colecţiei „Mari spectacole de operă“ cuprinde un album cartonat, un CD şi un DVD.

În 1805, când îşi încheia prima versiune a singurei sale opere, „Fidelio", Ludwig van Beethoven părăsise de mult Bonn-ul natal pentru a studia în capitala muzicii, Viena, cu muzicieni ca Haydn sau Salieri. Trecuseră aproape 10 ani de când se făcuse cunoscut, mai întâi în ipostaza de pianist. La momentul respectiv, cele mai reuşite lucrări ale tânărului compozitorului erau „Sonata lunii" şi „Sonata pentru pian în do major - Waldestain". Cu numai un an în urmă, avusese loc prima interpretare a „Simfoniei a III-a - Eroica". Tot de aproape un deceniu suferea deja de tulburările de auz care aveau să-i provoace, în cele din urmă, surzenia.

CD-ul oferit de al treilea număr al colecţiei „Mari spectacole de operă" oferă o înregistrare excepţională a operei „Fidelio": o interpretare din 1953, sub bagheta prestigiosului dirijor Wilhelm Furtwängler, susţinută de Filarmonica din Viena şi de Corul Operei de Stat din Viena. Pe DVD-ul care face parte din numărul disponibil pe piaţă începând de mâine veţi putea urmări montarea scenică realizată în 1979 la Festivalul de Operă de la Glyndebourne, în interpretarea London Philharmonic Orchestra.

Variaţiune muzicală pe tema libertăţii, „Fidelio" este o operă despre lupta pentru cel mai de preţ bun al omului. Deghizandu-se într-un paznic de temniţă pe nume Fidelio, Lenora îşi salvează soţul, Florestan, de la moarte, la care fusese osândit de un guvernator tiranic.

Prima reprezentaţie, găzduită de Teatrul din Viena în 1805, n-a fost un succes. Varianta iniţială nu i-a convins pe iubitorii de operă. A doua versiune, „Lenora", a fost reprezentată scenic un an mai târziu, dar nici ea n-a cucerit publicul. În 1814, Beethoven a revenit la „Fidelio" şi a intensificat dimensiunea emoţională a lucrării.

image

Vezi lista chioşcurilor „Adevărul" din Timişoara şi Bucureşti!

Informaţii despre cărţi

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite