Fascinaţia aurului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie din volumul „Vulcanul de aur“
Ilustraţie din volumul „Vulcanul de aur“

Volumul „Vulcanul de aur”, de Jules Verne, va fi distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei. Printre manuscrisele pe care Michel Verne le-a descoperit după moartea celebrului său tată, cunoscutul scriitor de romane de aventuri, se numără şi un volum despre „boala” aurului.

La 24 martie Jules Vernes se stingea la Paris. Fiul său, Michel Verne, avea să găsească unsprezece cărţi de-ale sale care nu văzuseră lumina tiparului.

În afară de un volum de povestiri, de o scriere de călătorie („Călătorie în Anglia şi Scoţia") şi de un roman despre viitor („Parisul în secolul XX"), în sertarele mult îndrăgitului scriitor Michel a descoperit nu mai puţin de opt romane încheiate. Unul dintre acestea era „Vulcanul de aur", pe care Michel l-a rescris, la cererea editorului Jules Hetzel, adăugând personaje, soluţii şi capitole întregi.

Metalul nefast

Principalele teme ale romanului pe care Jules Verne intenţiona să-l dezvolte, astfel încât să fie alcătuit din două volume, sunt moartea şi nefericirea în Nordul Îndepărtat, consecinţele nefaste ale aşa-zisei febre a aurului, „boală care nu se vindecă cu chinină".

Iată resortul pshihologic care îi îndeamnă pe protagonişti să se aventureze în sălbăticie, ţinut neprielnic fiinţei umane. „Vulcanul de aur" este povestea unei căutări sortite eşecului. Romanul înfăţişează universul întunecat şi fără speranţă al celor care forează în măruntaiele pământului pentru a descoperi metalul preţios, care le-ar putea aduce o viaţă mai bună. Destinul lui Jacques Laurier, personaj secundar, întruchipare a căutătorului care are impresia că a dat lovitura, dar se înşală şi ajunge să-şi aştepte sfârşitul într-un spital din care nimeni nu iese viu, nu face decât să sublinieze cercul vicios şi primejdios al vânătorilor de aur.

Învingătorii devin învinşi

Dezaprobând fascinaţia aurului, devenită obsesie fatală, Jules Verne scria un roman a cărui poveste începe de la o întâmplare banală, o convenţie a romanului de aventuri: o moştenire de la un unchi de departe, Josias Lacoste, un aventurier excentric. Acesta le lăsa nepoţilor o proprietate din ţinutul Yukon, în care se apucase să caute preţiosul metal.

Protagoniştii romanului, Skim şi Ben Raddle, cei doi moştenitori ai teritoriului parcă blestemat cad pradă fascinaţiei aurului şi ajung să continue febrila misiune care le ispitise unchiul. Încet-încet, aventurierii se trezesc în universul strâmt al minerilor, fiinţe de o moralitate îndoielnică şi expresii ale naturii instinctuale. Pentru Jules Verne, efectul devastator al acestei febre este dezumanizarea, mesaj la unison cu ideile preconcepute ale veacului al XIX-lea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite