Farmecul romanului istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie din volumul care va apărea la Editura Adevărul
Ilustraţie din volumul care va apărea la Editura Adevărul

Volumul I al romanului „Prin foc şi sabie“, de Henryk Sienkiewicz, va fi vândut împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Opera acestui scriitor clasic se numără printre cărţile de căpătâi ale polonezilor şi este inclusă în programa lor şcolară.

„Prin foc şi sabie", romanul de proporţii al lui Henryk Sienkiewicz, a apărut în 1884 şi face parte din aşa-numita „Trilogie", alături de romanele „Potopul" şi „Pan Wolodvjowski". La mai mult de un secol şi jumătate de la apariţie, este una dintre cărţile-cult din Polonia şi, ca aproape orice roman clasic, şi-a păstrat puterea de seducţie de-a lungul anilor. Autorul a ales formula romanului istoric, ambiţionându-se să înfăţişeze, în peste 1.000 de pagini, o imagine cuprinzătoare a regatului Poloniei, frământat de lupte şi conflicte, într-o tulburată epocă postrenascentistă.

Formarea identităţii poloneze

Henryk Sienkiewicz (1846-1916), rămas în istoria literaturii universale şi prin cealaltă capodoperă a sa, „Quo Vadis", a scris, de fapt, o ficţiune identitară, în care protagonistul este poporul polonez. „Prin foc şi sabie" spune povestea răzmeriţei care a izbucnit în 1640 în regatul Poloniei. Răscoala condusă de Bogdan Hmielniţki, Tuhai-bei şi Bohun urmăreşte eliberarea Ucrainei.

Prin foc şi sabie,Henryk Sienkiewicz

De cealaltă parte, oastea poloneză, în frunte cu prinţul Wisniowiecki, încearcă să înăbuşe răzmeriţa şi să poarte tratative cu răsculaţii. Iar lupta se soldează cu întemeierea statului Ucraina, cu preţul multor vieţi omeneşti, în vreme ce polonezii le cad prizonieri răsculaţilor, care îi vând ca sclavi. Scenele de bătălie se numără printre secvenţele cele mai spectaculoase din roman, autorul exploatând din plin tehnica detaliului. Sienkiewicz şi-a îndeplinit misiunea de a scrie un roman patriotic, cu o dimensiune mobilizatoare, în care să înfăţişeze formarea identităţii naţionale a Poloniei.

Celălalt plan din „Prin foc şi sabie" pune sub lupă o poveste de dragoste, curată ca în basmele populare, dintre viteazul Skrzetuski şi cneaghina Helena, orfană cu sânge albastru, aflată sub tutela unor rude răuvoitoare şi promisă de soţie lui Bohun. Romanul are, aşadar, toate ingredientele literaturii ce rezistă la proba timpului şi al cărei farmec sporeşte odată cu trecerea anilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite