Entuziasm pentru cărţile lui Dostoievski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţiile Adevărul
Colecţiile Adevărul

Colecţia „101 cărţi pe care trebuie să le citeşti într-o viaţă“ este aşteptată cu interes de personalităţi culturale de primă mărime. „Adevărul“ lansează de mâine o nouă colecţie de literatură universală, dar şi română, ale cărei volume vor apărea în fiecare joi, la preţul de 12,99 lei.

Primul număr al colecţiei, care apare joi, 13 octombrie, conţine volumul I al unuia dintre cele mai citite romane din întreaga literatură universală: „Crimă şi pedeapsă", de Fiodor Mihailovici Dostoievski, şi va fi distribuit gratuit. Capodopera dostoievskiană va fi urmată, în săptămânile viitoare, de alte titluri de referinţă ale literaturii universale, dintre care se detaşează „Muntele vrăjit", de Thomas Mann, „Lupul de stepă", de Hermann Hesse, dipticul „Viţelul de aur" şi „Douăsprezece scaune", al scriitorilor satirici ruşi Ilf şi Petrov, „Răscoala", de Liviu Rebreanu.

Gabrea, cumpărător fidel

Regizorul Radu Gabrea - a cărui cea mai recentă producţie, filmul „Mănuşi roşii", este aşteptată cu nerăbdare să aibă premiera pe marile ecrane, la începutul anului viitor - s-a declarat un cumpărător fidel al produselor culturale distribuite, aproape zilnic, împreună cu ziarul „Adevărul". „O să-mi iau joi, la prima oră, primul volum din „Crimă şi pedeapsă", cu siguranţă. Şi aceasta nu pentru că primul volum este oferit gratis - oricum va trebui să-l cumpăr pe al doilea -, ci pentru că sunt un cumpărător fidel al produselor dumneavoastră, iar acest titlu mă interesează într-o mare măsură, este o alegere excelentă pentru debutul noii colecţii", declară Radu Gabrea.

„Din următoarele cărţi ale noii colecţii, pe Thomas Mann şi pe Hesse i-am citit în original, germana fiind a doua mea limbă maternă, dar pe Dostoievski nu am cum să-l citesc în rusă, aşadar am nevoie de o ediţie nouă şi care să arate impecabil", ne-a mai spus regizorul.

Soprana şi „magia cuvântului"

Tânărul actor Marius Manole a fost contactat de „Adevărul" cu un motiv special: el îl interpretează pe Raskolnikov, personajul principal din roman, în spectacolul de la Teatrul Bulandra. „Este un lucru foarte bun. În prezent, prostul gust se vinde şi se cumpără ieftin, aşadar lumea şi-l permite. Cărţile, fiind destul de scumpe, oamenii nu şi le pot permite, ar trebui să facă rabat de la mâncare sau de la alte lucruri importante. Printr-o astfel de iniţiativă, cărţile având un preţ mai redus, oamenii vor putea avea atât bibliotecile, cât şi frigiderele pline", ne-a declarat Marius Manole.

Celebra soprană Mariana Nicolesco a întâmpinat, la rândul său, cu entuziasmul care-o caracterizează, iniţiativa noii colecţii de literatură. „Dacă muzica e pentru noi cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi, lectura permite fiecăruia accesul la un anume grad de intimitate cu magia cuvântului, revenirea asupra frazei, reflexia asupra semnificaţiei şi aprecierea stilului", ne-a explicat, cu amabilitate, soprana. „Cândva citeam biografii descriind viaţa unor oameni cunoscuţi din prezent sau din trecut. Cu timpul aş spune însă că marile romane - şi mă refer aici la Tolstoi sau Dostoievski - sunt cea mai fericită lectură pe care şi-o poate oferi cititorul predispus să participe la marile destine şi la marile mistere ale fiinţei umane şi ale vieţii. De aceea le recomand tuturor", declară, cu căldură, Mariana Nicolesco.

"Lectura permite fiecăruia accesul la un anume grad de intimitate cu magia cuvântului."
Mariana Nicolesco soprană

s
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite