Enigme în Amazonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea „800 de leghe pe Amazon“, de Jules Verne, poate fi achiziţionată, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Romanul scriitorului francez îmbină relatarea unui periplu aventuros de-a lungul Amazonului cu rezolvarea unei probleme enigmistice de care atârnă viaţa unui om.

Cartea din opera lui Jules Verne distribuită mâine cu „Adevărul" a apărut pentru prima oară, sub formă de volum, în luna noiembrie a anului 1881, sub titlul „La Jangada. 800 lieues sur l'Amazone", la editura pariziană Hetzel, care a publicat majoritatea cărţilor din ciclul „Călătoriilor extraordinare".

Anterior, romanul fusese publicat sub formă de foileton, în paginile revistei „Magasin d'Éducation et de Recreation", în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie 1881. Acţiunea cărţii se desfăşoară în anul 1852 şi prezintă o călătorie aventuroasă de-a lungul fluviului Amazon, efectuată de bogatul fermier Joam Garral şi de familia acestuia. Punctul de plecare este ferma acestuia, situată la graniţa dintre Peru şi Brazilia, iar destinaţia oraşul brazilian Belém, situat la gura fluviului. Scopul: căsătoria fiicei lui Garral, la Belém aflându-se mama invalidă a logodnicului acesteia.

„Jangada" din titlu este o plută gigantică din lemn, construită special pentru acest periplu şi dotată cu tot confortul necesar, un adevărat sătuc în miniatură. Distanţa dintre punctul de plecare şi punctul terminus este de fix 800 de leghe.

Secrete îngropate

Pe parcurs, lucrurile se complică. Trecutul lui Garral ascunde un secret întunecat, iar reîntoarcerea la Belém nu face decât să-l scoată la iveală. În pericol de a fi executat pentru o crimă pe care nu a comis-o, viaţa fermierului depinde de dezlegarea unui document cifrat, o veritabilă problemă de enigmistică.

Bineînţeles, salvarea va veni în ultimul moment, cu câteva clipe înainte de execuţia fatală. Schema investigaţiei de tip poliţist, în care totul depinde de rezolvarea unei probleme enigmistice, a mai fost aplicată de Jules Verne în încă două romane ulterioare: „Mathias Sandorf" şi „O tragedie în Livonia".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite