Enigma diamantului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie din volumul „Steaua Sudului“
Ilustraţie din volumul „Steaua Sudului“

Romanul „Steaua Sudului“ de Jules Verne va fi distribuit împreună cu „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. În 1884, apărea la Paris un roman în care ingeniosul scriitor Jules Verne (1828-1905) continua să exploreze ţinuturi departe de Occident.

Plăsmuind personaje dornice să descifreze mistere şi aducând în prim-plan civilizaţia sud-africană, prozatorul propunea „Steaua Sudului", roman de aventuri în care suspansul este ingredientul principal.

„Steaua Sudului" este o poveste care se construieşte în jurul unui diamant enigmantic, prilej pentru autor să apeleze la elemente de mitologie şi folclor puţin cunoscute pe bătrânul continent şi să-şi invite cititorii în adâncurile altor civilizaţii pe care, în veacul al XIX-lea, europenii abia începeau să le descopere.

Fascinaţia pietrelor preţioase

Protagonistul romanului este Cyprien Méré, inginer de mine care se aventurează în inima Africii de Sud, în Câmpia Diamantelor. Tânărul se trezeşte într-un univers nou: lumea minerilor care sfredelesc măruntaiele pământului în căutarea diamantelor care să-i scape de sărăcie: „Diamantele, caratele, sutele de lire sterline erau pe buzele tuturor. În general, toţi aveau o înfăţişare destul de mizeră şi, pe lângă un digger fericit, care cerea zgomotos o sticlă de şampanie, pentru a-şi sărbători şansa, vedeai douăzeci de figure posomorâte ale celor care nu beau decât o sticlă de bere.

Din când în când, o piatră preţioasă circula din mână în mână împrejurul mesei pentru a fi cântărită din ochi, examinată, evaluată, revenind până la urmă pentru a fi înghiţită de chimirul posesorului ei."

Ştiinţă şi folclor

În această atmosferă, tânărul inginer se hotărăşte să-şi schimbe destinul cerând-o în căsătorie pe Alice, fiica lui John Watkins, proprietarul pământurilor din acest ţinut. Dar destinul nu vrea să-i ofere lui Cyprien ceea ce-şi doreşte. Însă, ca orice erou din romanele de aventuri, pretendentul nu se lasă învins şi, pentru început, îşi cumpără terenuri pentru a se dovedi vrednic de mâna lui Alice.

„Steaua Sudului“ de Jules Verne

Aceasta îl convinge să se întoarcă la chimie, ştiinţă pe care o stăpânea, în ciuda vârstei fragede, şi să pună în practică teoria potrivit căreia diamantul se poate crea prin sinteză chimică. Iar experimentul dă roade, Cyprien reuşind să creeze un diamant de 243 de carate, pe care îl numeşte „Steaua Sudului".

Miraculoasa piatră neagră deschide un alt nivel al poveştii, aducând în prim-plan credinţe, eresuri şi superstiţii din civilizaţii străvechi, precum şi mentalităţile care dăinuie după ce aceste civilizaţii s-au stins.

Însoţind personajele în călătoria lor prin Africa de Sud, cititorii vor pătrunde într-un ţinut fermecat, în care enigmele trebuie descifrate în lumina unui blestem care, aşa cum se întâmplă în basmele populare, îi rezervă personajului negativ ­ceea ce merită.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite