Drama gheişei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 8 octombrie Opera „Madama Butterfly“ de Giacomo Puccini va fi distribuită, împreună cu „Adevărul“, la preţul de  19,99 lei. Al patrulea număr al colecţiei „Mari spectacole de operă“ cuprinde un album cartonat, un CD  şi un DVD. 

Pe CD veţi putea asculta o înregistrare spectaculoasa din 1955. Maria Callas a interpretat-o pe eroină pe una dintre cele mai importante scene lirice din lume, împreună cu Orchestra şi Corul Scala din Milano, sub bagheta inconfundabilului Herbert von Karajan. Alături de „La Diva" se aud glasurile altor cântăreţi de renume, printre care mezzosoprana Lucia Daniela şi tenorul Nicolai Gedda.

DVD-ul disponibil de vinerea viitoarea conţine înregistrarea spectacolului „Madama Butterfly" (1986), de pe aceeaşi scenă italiană pe care opera a avut premiera în 1904. Orchestra şi Corul Teatrului din Milano interpretează sub bagheta altui dirijor prestigios, Lorin Maazel. În rolul titular o puteţi urmări pe soprama Yasuko Hayashi, una dintre cele mai talentate interprete ale Madamei ­Butterfly din toate timpurile.

Fascinat de melodramă şi de personajele feminine cu destin tragic, celebrul compozitor italian şi-a pus muzica în slujba feminităţii pline de mister. Alături de „Tosca", „Manon Lescaut" sau „Turandot", „Madama Butterfly" gravitează în jurul unei eroine tragice, exotica gheişă Cio-Cio-San.

Fascinaţia orientului

Compusă la începutul secolului trecut, când interesul pentru universul oriental era în plin avânt, lucrarea muzicianului toscan s-a născut din emoţia stârnită de sinuciderea unei gheişe părăsite de un soţ vremelnic. Studiind cultura orientală şi muzica japoneză tradiţională, Puccini a creat o muzică atipică operei italiene, optând, printre altele, pentru un tremolo special al instrumentelor cu coarde.

Premiera a fost un fiasco răsunător. Publicul italian n-a gustat delicateţea muzicii, considerând-o contrafăcută şi sentimentală. Puccini nota: „Nu regretam deloc cei trei ani de muncă, dar mă îndurera că era înjosit acel ideal poetic pe care îl îmbrăţişasem din toată inima. Pentru o clipă, am avut impresia că nu voi mai fi în stare să scriu nicio notă". Peste doar câteva luni, aceeaşi operă, dar revizuită, repurta o mare victorie la Opera din Brescia. În scurtă vreme, „Madama ­Butterfly" avea să intre în galeria capodoperelor.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite