Dostoievski, despre orgoliu şi incultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MIERCURI, 3 AUGUST Volumul cu romanele „Însemnări din subterană“ şi „Eternul soţ“ va fi distribuit cu „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. Scriitorul rus Fiodor Mihailovici Dostoievski vorbeşte în romanele sale despre incapacitatea oamenilor de a-şi înfrâna orgoliul.

Personajul principal din „Însemnări din subterană" se autocaracterizează : „Eu, de exemplu, sunt îngrozitor de orgolios. Sunt suspicios şi supărăcios ca un cocoşat sau ca un diform, dar, e adevărat, am avut momente când, dacă s-ar fi întâmplat să mi se dea o palmă, atunci poate că aş fi fost chiar bucuros de asta".

„Însemnări din subterană" cuprinde cugetări dostoievskiene despre lene, moarte, oportunism, voinţă, raţiune, liber-arbitru şi chibzuinţă.
„Omul e o fiinţă uşuratică şi respingătoare şi poate că seamănă cu un jucător de şah căruia îi place numai procesul de atingere a scopului, nu scopul însuşi", mai scrie Dostoievski.

Prin intermediul personajului său, romancierul pune într-o lumină bună literatura rusă, în detrimentul culturii occidentale. „Noi, ruşii, în general vorbind, niciodată nu am avut romantici proşti, cu capul în stele, ca germanii, şi mai ales ca francezii, care nu reacţionează la nimic; chiar dacă se crapă pământul sub ei, chiar dacă Franţa ar pieri pe baricade, ei sunt la fel, nici măcar cuviinţa nu li se schimbă, şi îşi vor cânta cântecele lor stelare, cum să spun, până vor intra în mormânt, pentru că sunt proşti".

Poveste despre gelozie

În „Eternul soţ", un bărbat se trezeşte urmărit de soţul unei femei recent decedate, de care a fost îndrăgostit în urmă cu nouă ani. Cel urmărit, Alexei Ivanovici Velcianinov, este ipohondru, melancolic, singuratic şi are pierderi de memorie. Pavel Pavlovici Trusoţki, pe care soţia lui îl înşelase odinioară cu Velcianinov, este vizitat de stafia fostei neveste şi este capabil să comită gesturi extreme.

Nu rataţi!

Joi, 4 august

Al treilea volum al romanului „Don Quijote de La Mancha", de Miguel de Cervantes, va fi distribuit cu „Adevărul", la preţul de 12,99 lei. Miguel de Cervantes Saavreda este autorul primului roman modern din istoria literaturii.

VINERI, 5 AUGUST

Ziarul se va distribui împreună cu volumul 13 al colecţiei „Delicii în bucătărie", dedicat gastronomiei autohtone, la preţul de 14,99 lei. Volumul este intitulat „Reţete tradiţionale româneşti" şi prezintă preparate savuroase din bucătăria noastră.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite