D’Artagnan, la 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MIERCURI, 13 APRILIE Primul volum al romanului „După douăzeci de ani“, de Alexandre Dumas, va fi distribuit cu „Adevărul“, la preţul de 13,99 lei. Athos, Porthos, Aramis şi d’Artagnan se reîntâlnesc. Acţiunea romanului se petrece după 20 de ani de la aventurile din „Cei trei muschetari“.

„De când l-am părăsit pe d'Artagnan în strada Fossoyeurs, la numărul 12, aşa cum ne amintim din romanul nostru «Cei trei muschetari», s-au întâmplat multe lucruri şi s-au scurs mulţi ani", scrie Dumas. Atâta vreme cât a fost înconjurat de prieteni, d'Artagnan debordase de tinereţe şi poezie, era una dintre acele firi sensibile şi iscusite care îşi însuşesc calităţile celor din jur. „Athos îi dădea din măreţia lui, Porthos din vioiciune, Aramis din eleganţă. Dacă d'Artagnan ar fi continuat să fie înconjurat de aceşti trei cavaleri, ar fi ajuns un om superior", explică scriitorul.

Athos îl părăsise primul pentru a se retrage la ţară, unde moştenise nişte pământ; Porthos, al doilea, ca să se căsătorească cu văduva procurorului; Aramis, al treilea, pentru a îmbrăca haina monahală şi pentru a deveni abate. Atunci, d'Artagnan, care părea că-şi identificase viitorul cu acela al prietenilor săi, se trezise singur şi fără ajutor, lipsit de curajul de a face o carieră. Astfel, deşi ajunsese locotenent de muschetari, d'Artagnan era mai singur ca oricând. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite