D’Artagnan, între legendă şi realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MÂINE, 6 APRILIE Al doilea volum al romanului „Cei trei muschetari“, de Alexandre Dumas, va fi distribuit cu ziarul, la preţul de 13,99 lei. Muschetarul D’Artagnan, eroul de roman, despre care oamenii cred că a fost creat de Alexandre Dumas, a existat cu adevărat.

Mergând într-o zi la biblioteca din Marseille, Dumas a găsit memoriile apocrife ale lui D'Artagnan, publicate la 1700, la 27 de ani după moartea celui care a fost locotenent-căpitan al primei companii de muschetari.

Lui Dumas i-a plăcut gentilomul D'Artagnan şi a hotărât să-l facă eroul romanelor sale, plasat între realitate şi ficţiune. Adevărul istoric este că Charles de Batz, devenit mai târziu conte D'Artagnan, s-a născut în 1611, la Lupiac, dintr-un tată de origine modestă şi o mamă descendentă a unei familii puţin mai prestigioasă.

La 20 de ani a părăsit casa părintească şi s-a înrolat cadet în Regimentul Gărzilor Franceze, trecând apoi la Compania Muschetarilor Regelui. În 1646 a trecut în serviciul cardinalului Mazarin, care îi încredinţează misiuni secrete. Numit locotenent-căpitan al muschetarilor, este ucis în 1673, la asediul de la Maastricht. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite