Cum s-a născut „Commedia Divina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 6 mai,Volumul al doilea din „Divina comedie“, de Dante Aligheri, poate fi achiziţionat, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul de 10,99 lei Celebrele călătorii imaginare în viaţa de apoi, aşa cum sunt ele înfăţişate în poate cel mai important poem alegoric din literatura universală, se petrec în Săptămâna Patimilor din Anul Domnului 1300.

Papa Bonifaciu al VIII-lea îl declarase „an sfânt", potrivit hotărârii cărturarilor Bisericii, care, preocupaţi de sfârşitul lumii, socoteau că anul 1300 reprezintă jumătatea vieţii universului.

Capodopera pe care florentinul Dante Aligheri a scris-o în lungul său exil, obedient faţă de tradiţia medievală, în care simbolistica este instrumentul suprem al literaturii, a purtat iniţial titlul  „Commedia".

Acestea avea să se schimbe abia peste două secole, în 1555, când Giovanni Boccaccio, autorul „Decameronului", cealaltă carte de căpătâi din literatura italiană clasică, va susţine într-un document-omagiu adus lui Dante că poetul compusese, de fapt, o scriere fără egal, o „Commedia Divina". Şi aşa i-a rămas numele capodoperei care înfăţişa alegoric drumul spre „viaţa de apoi", prin Infern, Paradis şi Purgatoriu, o călătorie care avea să rămână în patrimoniul cultural universal. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite