"Delicii în bucărătie" volumul 13 Reţete Tradiţionale Româneşti se distrubuie cu "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

VINERI, 5 AUGUST Ziarul se va distribui împreună cu volumul 13 al colecţiei „Delicii în bucătărie", dedicat gastronomiei autohtone, la preţul de 14,99 lei. Iubitorii de rafinamente culinare au un nou motiv să se bucure: Editura Adevărul le aduce un volum inedit al colecţiei „Delicii în bucătărie".

De data aceasta, cartea - cu o remarcabilă prezentare grafică, aşa cum iubitorii colecţiei au fost obişnuiţi - se ocupă de mâncărurile noastre autohtone. Volumul este intitulat „Reţete tradiţionale româneşti" şi prezintă preparate savuroase din bucătăria noastră.

Editura Adevărul Holding speră ca, în ciuda superstiţiilor adânc înrădăcinate, numărul 13 să poarte noroc colecţiei şi, poate nu întâmplător, a ales pentru această săptămână tocmai volumul dedicat mâncărurilor din gastronomia tradiţională românească. Spre deosebire de celelalte volume ale colecţiei, cel dedicat specificului autohton are o semnătură românească: Maria Cristea-Şoimu.

Bucatele care ne-au hrănit în copilărie

„Unde ne găsim noi, românii, în acest univers bulversat şi bulversant al evoluţiei alimentare?", se întreabă autoarea, după ce a trasat liniile principale ale istoriei gastronomiei universale. „Aş zice, pe baza observaţiilor personale, că ne aflăm într-o zonă gri, în sensul că ­n-am părăsit bucătăria tradiţională (mulţumim populaţiei săteşti majoritare), dar nici n-am aderat la «cacofonia alimentară» a Occidentului", detaliază Maria Cristea-Şoimu.

„Desigur, avem nutriţionişti, avem vegetarieni, avem publicaţii culinare. Şi totuşi, la nunţi sau botezuri, la ziua onomastică sau în darurile de Crăciun şi de Paşte îşi fac loc şi cărţile de bucate tradiţionale. Şi asta pentru că gustul bucatelor care ne-au hrănit în copilărie nu va muri decât odată cu noi", mai consideră autoarea cărţii. „Cine ­nu-şi aduce aminte de zilele de iarnă, când în cuptorul sobei mama cocea felii de dovleac sau plăcintă cu brânză ori alivenci? Iată de ce, în paginile următoare, îţi propun să înveţi să faci câteva preparate de bază din bucătăria românească, cu care să te delectezi în familie sau de sărbători, ori pur şi simplu atunci când ai poftă de ceva bun", ne invită autoarea să citim cartea şi să gătim „româneşte".

Volumul se deschide cu reţete ale câtorva preparate de bază: pâine de casă, mămăligă ţărănească, borş de casă, murături etc. şi ajunge până la feluri de mâncare complexe.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite