Colecţiile Adevărul: Vin dinozaurii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brahiozaurul
Brahiozaurul

„Adevărul“ vă aduce o serie unică de dinozauri 3D. În fiecare săptămână, în paginile ziarului veţi regăsi cele mai interesante poveşti legate de istoria unei specii dispărute.

Săptămâna aceasta, la chioşcurile de ziare, pasionaţii de această specie dispărută vor descoperi fiorosul, T-Rex, un prădător feroce, cu două picioare puternice şi agile.

Următorul dinozaur 3D din colecţie va fi Brahiozaurul (în latină „reptilă cu braţe"), o specie de dinozauri sauropozi erbivori patrupezi. Aceştia au trăit de la sfârşitul Epocii Jurasice, până la începutul Cretacicului, acum aproximativ 140 de milioane de ani. Brahiozaurii cântăreau între 30 şi 80 de tone şi se diferenţiau de celelalte specii prin gâtul lung.

Cu ajutorul acestuia puteau să ajungă până la o înălţime de nouă metri, deşi nu şi-l ţineau niciodată într-o poziţie dreaptă. Dimensiunile îi permiteau să se hrănească din copaci înalţi, cum ar fi Ginko Biloba sau coniferele înalte. Deşi în filme s-a presupus că putea să se ridice în două picioare, cercetătorii nu sunt de acord cu această teorie.

Descoperit în 1900

Numele dinozaurului vine din două cuvinte din greaca veche. „Brachion" înseamnă „membru" şi „Sauros", care înseamnă reptilă, deoarece americanul Riggs a constatat că avea lungimea membrelor mai mare decât a celorlalţi sauropozi.

Primul specimen a fost descoperit în anul 1900 de arheologul american Elmer S. Riggs, în zona râului Colorado (SUA), dar oasele acestuia nu au fost expuse decât abia în 1994. Brahiozaurul a fost făcut celebru şi de către producţiile cinematografice „Jurassic Park" (1993) şi „Walking with Dinosaurs" (1999).

„Adevărul" te invită la concurs!

Cei care vor asambla puzzle-ul şi îl vor picta pot trimite o fotografie cu dinozaurul respectiv pe adresa concurs@adevarulholding.ro. E-mailul trebuie să poarte titlul „Dinozaurii prind viaţă" şi să conţină obligatoriu numele şi prenumele, localitatea şi numărul de telefon al participanţilor. Concursul „Dinozaurii prind viaţă" se desfăşoară în perioada 10 februarie -  17 aprilie 2012.

Cele mai frumoase imagini vor fi publicate în ziarul „Adevărul". Originalitatea creaţiilor voastre va fi arbitrată de un juriu format din cinci persoane. Cei cinci vor nota fotografiile trimise de către participanţi în data de 19  aprilie 2012.

Premiul I: O colecţie „Aventura", o colecţie „Pictori de geniu" şi o colecţie „Stan şi Bran".

Premiul II: O colecţie „Aventura" şi o colecţie „Pictori de geniu".

Premiul III: O colecţie „Aventura".

O colecţie de excepţie

Ziarul „Adevărul" va fi vândut împreună cu puzzle-ul 3D în fiecare marţi. După primul număr distribuit gratuit, celelalte nouă vor costa fiecare 7,99 lei. Iată care sunt dinozaurii din colecţia „Adevărul":

- Styracozaurul - 7 februarie 2012
- T - Rex - 14 februarie
- Brahiozaurul - 21 februarie
- Plesiozaurul - 28 februarie
- Pteranodonul - 6 martie
- Stegozaurul - 13 martie
- Spinozaurul - 20 martie
- Velociraptorul - 27 martie
- Triceratopsul - 3 aprilie
- Mamutul - 10 aprilie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite