Colecţie de lux Dinu Săraru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul a participat la evenimentul găzduit de Librăria Adevărul
Scriitorul a participat la evenimentul găzduit de Librăria Adevărul

Librăria Adevărul din Bucureşti a găzduit ieri lansarea seriei de autor Dinu Săraru, tipărită în colecţia Cartea de lux. Alături de autor la eveniment au participat criticul literar Valeriu Râpeanu, jurnalistul Ion Cristoiu şi academicianul Răzvan Theodorescu.

În faţa publicului, jurnalistul Ion Cristoiu a accentuat caracterul de document al romanelor lui Dinu Săraru, o lectură utilă pentru cei interesaţi să descifreze istoria recentă:

„Dacă citeşti romanele lui, poţi să înţelegi, în nuanţe, desigur, nu în stil pamfletar şi nici în ritm de odă, enigma Nicolae Ceauşescu şi epoca Ceauşescu. Din cărţile lui rezultă că Partidul Comunist nu era o unitate de monolit, ci o bătălie între cei din regimul Dej sau cel stalinist şi o nouă generaţie, care a urcat împreună cu Nicolae Ceauşescu. Este surprinzător că, deşi n-a fost activist de partid, ci numai gazetar şi director de teatru, cunoaşte foarte bine aceste mecanisme."

Romanele societăţii româneşti

Criticul literar Valeriu Râpeanu, editorul lui Dinu Săraru încă de la debutul acestuia cu romanul „Clipa", în 1974, a rememorat traseul volumelor.

Invitatul a subliniat caracterul polemic al scrierilor care desenează o imagine deloc bucolică a existenţei ţăranului român, în răspăr cu lunga tradiţie a prozei care idiliza satul românesc şi pe locuitorii lui. Romanele retipărite de Editura Adevărul povestesc fapte de viaţă şi arată „osificarea unui sistem".

Potrivit criticului literar, proza lui Dinu Săraru conturează „societatea românească în toate metamorfozele ei".

Seria de autor este alcătuită din următoarele romane: „Ciocoii noi cu bodyguard", trilogia „Dragostea şi Revoluţia" („Toamna roşie", „Cei care plătesc cu viaţa" şi „Speranţa", publicate în două volume), „Nişte ţărani", precum şi „Iarba vântului", „Crimă pentru pământ" (cuprinse într-un singur volum) şi romanul „Clipa". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite