Cervantes, celebrul „necunoscut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 4 august Al treilea volum al romanului „Don Quijote de La Mancha“, de Miguel de Cervantes, va fi distribuit cu „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Săptămâna viitoare aveţi continuarea poveştii faimosului visător. Primul volum al romanului a fost publicat săptămâna trecută, iar al doilea se poate achiziţiona azi, cu ziarul.

În istoria literaturii universale, precum şi în majoritatea clasamentelor, realizate fie de publicaţii prestigioase, fie de critici literari şi de istorici ai civilizaţiei, romanul scriitorului spaniol este cel mai important roman din toate timpurile, o carte fundamentală a omenirii, o scriere care a schimbat la faţă literatura, dar şi gândirea omului modern.

Despre Don Quijote s-au scris, de-a lungul secolelor, biblioteci întregi. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre scriitorul spaniol care l-a născocit. Pe numele său complet Miguel de Cervantes Saavreda, visătorul care a revoluţionat istoria cu scrierea sa, este autorul primului roman modern din istoria literaturii. Biografia sa rămâne însă învăluită în mister.

Istoria, o necunoscută

Este suficient să ne amintim că nici data naşterii, nici cea a morţii nu ţin de domeniul certitudinii. Se spune că a venit pe lume la sfârşitul lui septembrie 1547. Certificatul de botez, ceremonie oficială la Alcalá de Henares, în Spania, este datat 9 octombrie 1547. În ceea ce priveşte ultima zi din viaţa lui Cervantes, istoria oferă data de 23 aprilie 1616. Destinul a făcut că această zi să fie şi ultima din existenţa celuilalt scriitor care a schimbat, în aceeaşi perioadă, literatura europeană: William Shakespeare.

Potrivit istoricilor, cei doi nu s-au stins însă în aceeaşi zi. „Marele Will" a murit la 23 aprilie din calendarul iulian, iar Cervantes, la 23 aprilie din calendarul gregorian (13 aprilie), pe atunci în vigoare în Spania.  Pe de altă parte, „Encyclopedia Hispanica" susţine că 23 aprilie este doar data inscripţionată pe piatra tombală a mormântului lui Cervantes, care ar fi încetat din viaţă cu o zi în urmă.

Nu rataţi!

Vineri, 29 iulie

Volumul „Deserturi de ciocolată", din Colecţia „Delicii în bucătărie", poate fi achiziţionat, împreună cu ziarul, la preţul de 14,99 de lei. Amatorii de dulciuri vor găsi în paginile bogat ilustrate reţete de tarte şi de torturi delicioase, precum şi trucuri folositoare pentru prepararea unor prăjituri irezistibile.

De la dulciuri tradiţionale de Crăciun la deserturi rafinate sau delicii cremoase (cremă de orez integral cu mere şi ciocolată, pere în sos zabaion etc.), reţetele vă poartă prin istoria deserturilor şi vă dau idei utile.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite