Ce minuni a făcut Domnul Iisus Hristos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Biblia“ se distribuie mâine cu „Adevărul“, la preţul excepţional de 19,99 lei. Avem surprize mari şi pentru abonaţi!

Continuăm astăzi periplul nostru prin „Cartea Sfântă" cu prezentarea, pe scurt, cum se face la ziar, a celor patru Evanghelii şi a minunilor săvârşite pe pământ de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Cuvântul evanghelie provine din greaca veche şi s-ar traduce drept „Buna vestire".

Canonic, majoritatea bisericilor creştine recunosc patru evanghelii, cuprinse în Noul Testament. Evanghelia după Matei a fost scrisă, se crede, între 70-100 după Hristos. Unii cercetători conservatori susţin însă că a fost scrisă înainte de anul 70, în special cei care nu acceptă teza că prima evanghelie care a fost scrisă a fost cea a lui Marcu.

Evanghelia după Marcu a fost scrisă, se crede, cam între 65 şi 73 după Hristos. Evanghelia după Luca  a fost scrisă, cel mai probabil, între 80-100 după Hristos, cei mai mulţi istorici susţinând că a fost redactată în jurul anului 85. Aceste prime trei Evanghelii mai poartă denumirea de sinoptice.

Denumirea vine de la faptul că aceste trei evanghelii pot fi aranjate într-un synopsis, adică aşezate în coloane paralele pentru a se observa asemănările şi diferenţele dintre ele în relatarea aceloraşi evenimente. Primul synopsis a fost alcătuit de exegetul german  J.J. Griesbach. Teologul a întreprins această lucrare în anul 1776. Evanghelia după Ioan este cea mai recentă, fiind scrisă, probabil, în intervalul 90-110 după Hristos. Cei mai mulţi specialişti consideră
că ea a fost scris în mai multe etape.

Mâine ai „Biblia"!

În preajma Sfintelor Sărbători Pascale, cotidianul „Adevărul" încearcă să-şi apropie cititorii de valorile  esenţiale ale creştinismului. Mâine, în Marţea Mare, ziarul se va distribui împreună cu o Biblie, la preţul de 19,99 de lei.

Abonaţii nu riscă să rămână fără Biblie!

Întrucât interesul pentru procurarea Bibliei este enorm, „Adevărul" a luat măsuri pentru a le garanta abonaţilor săi că-şi pot procura Cartea Sfântă. Astfel, dacă nu reuşesc să cumpere Biblia de la chioşcurile de presă, abonaţii vor avea posibilitatea de a o comanda la redacţie, pe baza unui talon ce va fi publicat în ziar începând de mâine. De aceeaşi şansă vor beneficia şi cititorii care, deşi acum nu sunt abonaţi la „Adevărul", se vor abona, până pe 20 aprilie 2012, pentru luna (lunile) următoare. Detalii, în ziarul de mâine.

info
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite