„Castelul din Carpaţi“ – romantism şi SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul 23 al colecţiei Jules Verne, care va fi distribuit miercuri, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei, cuprinde două romane ale marelui scriitor francez: „Castelul din Carpaţi“ şi „Întâmplări neobişnuite“.

Pentru noi, românii, o importanţă deosebită are prima dintre aceste cărţi, „Castelul din Carpaţi", publicată pentru prima dată în 1892. Chiar dacă nu e singura carte a celebrului autor care să aibă tangenţă cu teritoriul românesc (vezi şi „Pilotul de pe Dunăre" sau „Mathias Sandorf"), este cu siguranţă cea mai cunoscută şi populară.

Speculaţiile despre o posibilă iubită de origine română a scriitorului şi despre o eventuală vizită a sa incognito în Transilvania nu au fost elucidate până astăzi. În „Castelul din Carpaţi", găsim o tipică poveste romantică de dragoste dincolo de moarte (între contele Franz Teleki şi cântăreaţa de operă Stilla), combinată cu elemente de SF, prin care Jules Verne anticipă invenţii ulterioare, cum ar fi televiziunea şi cinema-ul 3D.

Romanul vernian a fost ecranizat de două ori: în România, de Stere Gulea, în 1983 (care introduce şi tema luptei naţionale a românilor, inexistentă în roman), şi (ceea ce se ştie mai puţin), cu doi ani mai devreme, de studiourile ceheşti Barrandov, într-o cheie comică şi în regia lui Oldrich Lipsky, autorul filmului-cult „Joe Limonadă" (1964). 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite