„Carmen“ deschide o colecţie de operă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ va distribui, în fiecare vineri, un pachet care conţine  o carte, un CD şi un DVD cu cele mai mari spectacole clasice. Capodopera lui Bizet, „Carmen“, primul din cele 15 titluri, va fi distribuit gratuit vineri,  împreună cu ziarul „Adevărul“. Preţul celorlalte 14 volume va fi de 19,99 lei fiecare.

Din această săptămână, „Adevărul" va distribui o nouă colecţie, intitulată „Mari spectacole de operă". Timp de 15 săptămâni, ziarul vă oferă, în fiecare vineri, un pachet inedit, editat în premieră în România, care conţine o carte, un CD şi un DVD, cu interpretări şi montări de excepţie ale operelor. După „Carmen", primul pachet distribuit, vineri, gratuit, urmează titlurile „La Traviata", „Fidelio", „Madama Butterfly", „Otello", „Nunta lui Figaro", „Don Giovanni", „Lucia di Lammermoor", „Cosi fan tutte", „Bărbierul din Sevilla", „Lohengrin", „Italianca în Alger", „Rigoletto", „Flautul fermecat", „Aida".

Fiecare dintre cele 15 cărţi care însoţesc CD-urile şi DVD-urile sunt editate într-o formă grafică excepţională, fiind ilustrate cu imagini ale interpreţilor. Cărţile prezintă succint viaţa autorului operei, povestea compoziţiei şi a reprezentaţiilor conţinute pe CD şi DVD.

„Amorul e-un copil pribeag"

Autorul textului cărţii, Piotr Kaminski, dă amănunte despre eşecul iniţial de la premiera din 3 martie 1875 de la Opera Comică din Paris. Libretul, semnat de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, plasează acţiunea la Sevilla, în preajma anului 1820. Micaëla, o tânără de la ţară, îşi caută iubitul, pe Don José, pe care i-l răpeşte însă senzuala Carmen. După ce îl vrăjeşte pe Don José, ţiganca impetuoasă se îndrăgosteşte de Escamillo, fapt pentru care va plăti, în final, cu viaţa.„Amorul e-un copil pribeag" este una dintre cele mai faimoase arii din operă.

Versiunea londonează a operei „Carmen", subtitrată în limba română pe DVD, prezintă o înregistrare de 164 de minute din anul 1991, de la Covent Garden, cu Orchestra şi Corul Royal Opera House, dirijate de celebrul Zubin Mehta.

Montarea a fost realizată de regizoarea spaniolă Nuria Espert, iar din distribuţie fac parte mezzosoprana Maria Ewing, soprana româncă Leontina Văduva, tenorul Luis Lima şi baritonul Gino Quilico. Carmen, în interpretarea Mariei Ewing, este deopotrivă glumeaţă în primele scene şi tragică (extraordinara „arie a cărţilor" din actul III), paradoxal vulgară şi plină de demnitate.
Pe CD este înregistrată opera interpretată de Orchestra şi Corul Wiener Staatsoper, dirijată de faimosul Herbert von Karajan, la Viena, din 1954. Mezzosoprana Giulietta Simionato (Carmen), soprana Hilde Güden (Micaela), tenorul Nicolai Gedda (Don José) şi baritonul Michel Roux (Escamillo) realizează unele dintre cele mai bune interpretări ale operei „Carmen".

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite