Beethoven, numai cu „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul va fi însoţit vineri, 1 octombrie, de un pachet care conţine un album, un CD şi un DVD, cu opera „Fidelio“. Al treilea titlu din  colecţie va fi distribuit săptămâna viitoare la preţul de 19,99 lei. Pe CD veţi putea asculta înregistrarea operei dirijate de celebrul Wilhelm Furtwängler.

După „Carmen" şi „La Traviata", primele două pachete distribuite, împreună cu „Adevărul", opera lui Ludwig van Beethoven „Fidelio" este următorul titlu care va apărea vinerea viitoare, la 1 octombrie, în colecţia „Mari spectacole de operă". 

Beethoven a pornit de la textul lui Jean-Nicolas Bouilly, intitulat „Leonora sau iubirea conjugală", care spune povestea Leonorei şi a soţului ei, Florestan, întemniţat de un guvernator crud şi necinstit. Subiectul a fost construit după un tipar la modă în acel timp, „opera de groază şi salvare", cu o  Leonora care îşi caută iubitul, îmbrăcată în haine bărbăteşti, expunându-se la multe primejdii.

Premiera operei semnată de Beethoven a avut loc la Viena, la 23 mai 1814. Pe DVD este înregistrată reprezentaţia de la festivalul Glyndebourne din anul 1979, iar pe CD veţi putea asculta opera dirijată de celebrul Wilhelm Furtwängler la Viena în 1953. 

Furtwängler, la Viena

Înregistrarea de pe DVD a operei „Fidelio",  montată de Peter Hall şi dirijată de Bernard Haitink, are un caracter tradiţional, cu soliştii Elisabeth Söderström în rolul Leonorei şi olandezul Anton de Ridder în rolul lui Florestan. Pe CD veţi putea asculta versiunea dirijată de Furtwängler, cu soliştii Wolfgang Windgassen (Florestan) şi Martha Mödl (Leonora).  

„Mari spectacole de operă“

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite