„Bătaie“ pentru Dostoievski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumea a stat la coadă, la Craiova, încă de la primele ore ale dimineţii de ieri Foto: Adevărul
Lumea a stat la coadă, la Craiova, încă de la primele ore ale dimineţii de ieri Foto: Adevărul

Primul volum din „Crimă şi pedeapsă“ a fost distribuit ieri, gratuit, cu ziarul „Adevărul“. Cartea care a deschis noua colecţie „101 cărţi de citit într-o viaţă“ a fost publicată de Editura Adevărul în 160.000 de exemplare, stocul fiind epuizat ieri.

Romanul scris de Fiodor Mihailovici Dostoievski a scos, ieri, cititorii din case încă de la primele ore ale dimineţii, iar vânzătorii din Bucureşti şi din ţară spun că au dat câte 50 de cărţi în numai jumătate de oră. Imediat ce s-au deschis chioşcurile de ziare, pasionaţii de lectură s-au şi aşezat la coadă pentru a cumpăra „Crimă şi pedeapsă", de Dostoievski, distribuit ieri gratuit, în deschidera noii colecţii „101 cărţi de citit într-o viaţă" lansate de Editura Adevărul.

Vânzătoarea de la un chioşc de ziare din centrul Capitalei se plângea ieri-dimineaţă că nu-şi poate mulţumi toţi clienţii fideli deja după „Colecţia verde" - „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă", lansată în luna noiembrie 2008. „Am primit doar 55 de cărţi, iar 50 dintre acestea le-am dat în doar o jumătate de oră", a povestit ea. Până la ora 7.30, la orice chioşc de ziare ar fi cerut bucureştenii „Crimă şi pedeapsă" titlul nu se mai găsea.

Coadă la cărţi

Ziarele împreună cu cărţile s-au epuizat şi în Târgovişte în doar câteva minute. „Eu nu am avut decât zece cărţi pe care le-am dat în cinci minute", a spus Cristina, vânzătoare la un chioşc de ziare. Şi piteştenii s-au grăbit să prindă „Crimă şi pedeapsă". Cartea s-a epuizat şi aici încă de la prima oră, oamenii stând la coadă minute în şir pentru a pune mâna pe primul volum din noua colecţie.

Ieşenii au avut grijă încă de la primele ore ale dimineţii să caute la punctele de difuzare a presei din oraş cotidianul „Adevărul" împreună cu primul volum al romanului „Crimă şi pedeapsă". Volumele s-au dat foarte repede şi în celelalte oraşe ale Moldovei. În Suceava, la ora 8.00, niciun chioşc de ziare nu mai avea cartea. În Piatra Neamţ, la numai câteva minute de la deschiderea chioşcurilor, ziarele „Adevărul" cu carte se epuizaseră în întregime. „Pe lângă faptul că în această colecţie găseşti capodopere ale literaturii, şi prezentarea grafică este foarte bună, iar cărţile sunt bine legate şi vor rezista în timp", a spus pietreanca Lenuţa Duţu.
Iubitorii de literatură din Timişoara au aşteptat câte jumătate de oră pentru a fi siguri că vor avea prima carte din noua colecţie „Adevărul" în bibliotecă. „Sunt cărţi foarte bune şi merită să le cumperi. Mă străduiesc să nu ratez nicio carte din această nouă colecţie", a spus timişoreanul Dorel Frenţ de 49 de ani. La fel s-a întâmplat şi la Reşiţa, unde chioşcurile au epuizat imediat stocul de carte. Orădenii s-au grăbit şi ei să cumpere primul volum din „Crimă şi pedeapsă".

Stocuri epuizate rapid şi la Constanţa

„Întotdeuna cumpăr ziarul «Adevărul» şi am toată colecţia «100 cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă». Eu sunt pensionară, dar le cumpăr pentru fiica mea, care este acum în concediu postnatal, şi poate, într-o bună zi, se vor bucura şi nepoţii mei de ele", a declarat Maria Puşcaşu (62 de ani), din Constanţa.

Stocurile s-au epuizat în scurt timp, constănţenii fiind dezamăgiţi că nu au mai găsit ziarul cu primul volum din colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă".
Au colaborat George Cojocaru, Olivia Tulbure, Talida Bendriş, Marian Stoica, Raluca Popescu

Viitoarele titluri

Joia viitoare, cititorii vor plăti pentru pachetul cu carte 12,99 de lei. La 21 octombrie va apărea „Crimă şi pedeapsă“, volumul 2, la 28 octombrie – „Legiunea blestemaţilor“, de Sven Hassel, iar la 4 noiembrie – „Răscoala“, de Liviu Rebreanu.  Seria va cuprinde titluri de referinţă ale literaturii universale, printre care „Muntele vrăjit“, de Thomas Mann şi „Lupul de stepă“, de Hermann Hesse.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite