Aventurile lui Ulise, pe înţelesul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 25 ianuarie al doilea volum din colecţia „Mari legende ale lumii“ va fi distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 13,99 lei. După „Iliada. Războiul troian”, volumul care deschide astăzi noua serie alcătuită din zece titluri, urmează, săptămâna viitoare, o altă carte esenţială a omenirii.

„Odiseea. Peripeţiile lui Ulise" este o adaptare pentru copii, semnată de Stelio Martelli, a celebrei epopei homerice cu care a început, în Antichitate, povestea literaturii. Homer, rapsodul grec orb, a cărui viaţă este învăluită în mister, a rămas în eternitate asemenea unui zeu, cu o existenţă reală ce stă sub semnul întrebării. În câteva mii de ani, savanţii nu au izbutit să descopere izvoare care să-i ateste existenţa concretă, absenţă care a hrănit legendele. Există specialişti care susţin că Homer n-a fost decât un nume purtat de un rapsod anonim care a dus mai departe tradiţia orală a epopeii.

Poveste cu suspans

„Odiseea" este cartea măreţului Odiseu (Ulise) care cutreieră mările pentru a se întoarce acasă, în Insula Itaca, unde îl aşteaptă Penelopa, credincioasa lui soţie. Scrisă în a doua jumătate a secolului al VIII-lea î.Hr., povestea din poemul homeric începe după încheierea războiului troian. Autorul acestei versiuni pentru copii a epopeii adaptează iscusit cânturile poemului, având grijă să creeze suspans încă de la primul cânt: „Unde era Ulise? Plecase dimpreună cu ceilalţi, de bună seamă, dar pânzele corăbiei sale au dispărut la orizont, una câte una, şi nimeni nu le-a mai văzut vreodată. În zadar l-au aşteptat în stâncoasa insulă Itaca. Un an, doi, trei. Nimic. După mulţi ani, aşijderea. Era oare cu putinţă să mai nădăjduiască şi să mai aştepte? Sau era mai înţelept să-şi plece capul în faţa voinţei zeilor şi să se împace cu gândul morţii lui Ulise? Nu. Regele Itacăi nu murise."

Pentru săptămânile următoare, Editura Adevărul a pregătit, în cadrul acestei colecţii tipărite în condiţii grafice deosebite, adaptări ale miturilor şi ale legendelor fundamentale ale omenirii. Ediţiile dedicate poemelor homerice vor fi urmate de volume în care prind viaţă, pe înţelesul copiilor, zeii din mitologia greacă, Cavalerii Mesei Rotunde sau mitul lui Tezeu. Vreme de zece săptămâni, cărţile frumos colorate vor fi cel mai plăcut însoţitor al micuţilor care se întorc de la şcoală. Oferta este o invitaţie în universul fără sfârşit al imaginaţiei omeneşti.

„Marile legende ale lumii"

18 ianuarie - Iliada
25 ianuarie - Odiseea
1 februarie - Eneida
8 februarie - Zeii şi Eroii din Olimp
15 februarie - Cavalerii Mesei Rotunde
22 februarie - Divina Comedie
1 martie - Robin Hood
8 martie - Povestiri mitologice
15 martie - Tezeu şi firul Ariadnei
22 martie - Alexandru cel Mare

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite