Aventuri în Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea „Revolta de pe Bounty“, de Sir John Barrow, va putea fi achiziţionată, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Romanul narează întâmplări adevărate, petrecute în secolul al XVIII-lea, şi a stat la baza a numeroase ecranizări de succes.

Sir John Barrow (1764-1848) a reuşit să devină autorul uneia dintre cele mai citite şi ecranizate cărţi din istorie: „Revolta de pe Bounty", deşi nu a fost propriu-zis un scriitor profesionist şi nu a intenţionat să scrie un roman dedicat publicului larg. Volumul a apărut în anul 1831, sub titlul „The Eventful History of the Mutiny and Piratical Seizure of H.M.S. Bounty: Its Cause and Consequences", ca un raport asupra celebrului caz al revoltaţilor de pe vasul „Bounty", dar a fost citit, în scurtă vreme, ca un spectaculos roman de aventuri şi a stat la baza multor ecranizări în secolul al XX-lea.

Sir John Barrow, prim baronet, s-a afirmat ca om de stat al Marii Britanii, fiind o figură-cheie în expansiunea imperiului colonial britanic în prima jumătate a secolului al XIX-lea, dar va rămâne în istorie în primul rând ca autor al acestui volumaş publicat, iniţial, cu un scop neliterar. Opera rămasă de la el este însă mult mai vastă: pe lângă monumentala sa autobiografie, publicată în 1847, baronetul şi-a relatat, cu talent literar, călătoriile de-a lungul Chinei şi al Africii de Sud, în volumele „Travels in China" şi „Travels into the Interior of South Africa".

Seduşi de Mările Sudului

Deşi evenimentele cu o pronunţată aură romantică ale revoltaţilor de pe vasul „Bounty" au fost foarte populare în epocă şi până în zilele noastre, cartea lui Sir John Barrow este considerată şi în prezent ca fiind relatarea clasică a acestui subiect. Volumul include, pe lângă o descriere a insulei Tahiti, relatarea tuturor evenimentelor de la îmbarcarea echipajului pe vasul „Bounty" în 1787 până la procesul câtorva dintre revoltaţi în 1792, precum şi descrierea supravieţuirii altora pe Insula Pitcairn.

Meritul lui Barrow este că povestea este spusă prin intermediul documentelor originale ale cazului, pe care autorul le evaluează critic. Revolta propriu-zisă de pe nava „HMS Bounty" a avut loc la data de 28 aprilie 1789 (cu câteva luni înainte de Revoluţia Franceză) şi i-a avut drept principali protagonişti pe autoritarul şi inflexibilul locotenent William Bligh, comandantul vasului, şi pe tânărul ofiţer Christian Fletcher, aflaţi într-o teribilă înfruntare. Sătul de constrângerile la care Bligh supunea echipajul şi sedus de farmecul extrem al insulelor din Pacificul de Sud, Fletcher ia în acea zi comanda ambarcaţiunii, declanşând o serie de evenimente neprevăzute şi memorabile.

Printre cele mai remarcabile ecranizări ale poveştii, semnalăm varianta din 1962, cu Marlon Brando în rolul lui Fletcher, şi filmul din 1984, intitulat „The Bounty", în care perechea de adversari este interpretată de Anthony Hopkins (Bligh) şi Mel Gibson (Fletcher).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite