„Adevărul“ aduce Marea Operă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „Adevărul“ va distribui în fiecare vineri un pachet, care conţine o carte, un CD şi un DVD, cu cele mai mari spectacole de operă. Noua colecţie include 15 titluri. „Carmen“, primul volum, va fi distribuit gratuit, vineri, împreună cu ziarul „Adevărul“. Preţul celorlalte 14 volume va fi de 19,99 lei fiecare.

Timp de 15 săptămâni, în fiecare vineri, ziarul „Adevărul" vă oferă un pachet inedit, editat în premieră în România, care conţine o carte, cu CD şi DVD cu interpretări de referinţă, într-o nouă colecţie, „Mari spectacole de operă". Printre titlurile care vor fi distribuite cu ziarul „Adevărul" se află capodopere ale celor mai faimoşi compozitori, de la Bizet, Verdi, Puccini la Mozart sau Wagner.

După „Carmen", primul pachet distribuit gratuit vineri, 17 septembrie, urmează titlurile „La Traviata", „Fidelio", „Madama Butterfly", „Otello", „Nunta lui Figaro", „Don Giovanni", „Lucia di Lammermoor", „Cosi fan tutte", „Bărbierul din Sevilla", „Lohengrin", „Italianca în Alger", „Rigoletto", „Flautul fermecat", „Aida".

Dacă pachetul „Carmen", primul volum din colecţia „Mari spectacole de operă", va fi distribuit gratuit vineri, preţul celorlalte volume va fi de 19,99 de lei, începând de vineri, 24 septembrie. Fiecare dintre cele 15 cărţi, editate într-o formă grafică excepţională şi ilustrate cu imagini ale interpreţilor, prezintă succint viaţa autorului operei, povestea compoziţiei şi a reprezentaţiilor conţinute pe CD şi DVD.

O carte completă

Prima parte a cărţii „Carmen" povesteşte viaţa şi opera compozitorului Georges Bizet (1838-1875), iar în partea a doua sunt descrise resorturile creaţiei personajului Carmen, fascinanta ţigancă spaniolă care a cucerit lumea cu temperamentul ei vulcanic.

Autorul textului cărţii, Piotr Kaminski, dă amănunte despre eşecul iniţial de la premiera din 3 martie 1875 de la Opera Comică din Paris, despre neînţelegerea şi clasarea acesteia în genul de „operetă tragică", precum şi despre triumful ulterior al operei după moartea compozitorului.

În partea a treia a cărţii este prezentat contextul înregistrărilor de pe DVD şi de pe CD, alături de amănunte despre regizori şi interpreţi. În ultima parte a volumului, care are 60 de pagini, este redată acţiunea libretului celor patru acte din „Carmen", libret semnat de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée.

Interpreţi celebri

Pachetul „Carmen" include pe CD opera interpretată de Orchestra şi Corul Wiener Staatsoper, dirijată de faimosul Herbert von Karajan, o înregistrare de 74 de minute, de la Viena, din 1954. Din distribuţie, fac parte mezzosoprana Giulietta Simionato (Carmen), soprana Hilde Güden (Micaela), tenorul Nicolai Gedda (Don José) şi baritonul Michel Roux (Escamillo).

DVD-ul, subtitrat în limba română, prezintă o înregistrare de 164 de minute din anul 1991, de la Covent Garden din Londra, cu Orchestra şi Corul Royal Opera House, dirijate de celebrul Zubin Mehta.

Versiunea londoneză a operei „Carmen", de pe DVD, a fost realizată de Nuria Espert, mare actriţă şi regizoare de origine spaniolă. Rolurile principale sunt interpretate de mezzosoprana Maria Ewing, soprana româncă Leontina Văduva, tenorul Luis Lima şi baritonul Gino Quilico.

Titluri opere

1. „Carmen" de Bizet
2. „La Traviata" de Verdi
3. „Fidelio" de Beethoven
4. „Madama Butterfly" de Puccini
5. „Otello" de Verdi
6. „Nunta lui Figaro" de Mozart
7. „Don Giovanni" de Mozart
8. „Lucia di Lammermoor" de Donizetti
9. „Cosi fan tutte" de Mozart
10. „Bărbierul din Sevilla" de Rossini
11. „Lohengrin" de Wagner
12. „Italianca în Alger" de Rossini
13. „Rigoletto" de Verdi
14.„Flautul fermecat"de Mozart
15. „Aida" de Verdi

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite