2010: cele mai bune momente ale filmului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii Aleksei Guskov şi Mélanie Laurent, în coproducţia „Concertul“
Actorii Aleksei Guskov şi Mélanie Laurent, în coproducţia „Concertul“

Pelicula „Concertul“ a regizorului de origine română Radu Mihăileanu a fost nominalizată la Globurile de Aur, iar „Lumea văzută de Ion B.“ în regia lui Alexander Nanau a obţinut un Premiu Emmy. Pe lista reuşitelor anului mai figurează şi „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, şi „Poliţist, adjectiv“, plasat de „TimeOut London“ într-un top al celor mai bune filme.

Cele mai importante momente de recunoaştere internaţională ale filmului românescu, în acest an, s-au concretizat în două evenimente notabile. Filmul „Concertul", regizat de Radu Mihăileanu, o coproducţie franco-ruso-română, a fost nominalizat pentru cea de-a 68-a ediţie a Globurilor de Aur, la categoria cel mai bun film străin.

„Concertul" stă pe listă alături de producţiile „Biutiful" de Alejandro González Iñárritu, „In a better world" de Susanne Bier, „The Edge" a lui Alexey Uchitel şi „I am love" de Luca Guadagnino. Premiile vor fi decernate la 16 ianuarie 2011.

Despre povestea filmului său, un dirijor rus care falsifică acte ca să-şi ducă orchestra să cânte la Paris, Radu Mihăileanu declara într-un interviu: „«Concertul» îi face pe oameni fericiţi, fiindcă le vorbeşte cu speranţă. Într-o vreme când li se spune că există o criză economică, socială, identitară, ecologică de care sunt responsabili, filmul spune opusul."

Regizorul Radu Mihăileanu  Foto: Marian Vilău



 Filmul are, însă, şi o componentă de inspiraţie autobiografică: „Când am ajuns în Paris aveam 22 de ani şi am luat în plin şocul confruntării dintre două culturi. Eu, «barbarul» în dialog cu cultura franceză, occidentală, de tradiţie. Cu timpul, din aceast schimb de valori a rezultat ceva interesant", povestea Mihăileanu.

„Am folosit însă şi elemente reale: o falsă Orchestră Balşoi chiar s-a dus la Hong Kong în 2001, iar în anii '80, Brejnev a dat afară toţi evreii din Orchestra Balşoi, Orchestra Naţională Rusă şi Orchestra din Sankt Petersburg. Dirjiroul  Evgheni Svetlanov s-a opus, Brejnev l-a dat şi pe el afară, dar şi-a continuat cariera în străinătate. Nu a devenit cel care face curăţenie, ca personajul meu".

De cealaltă parte, documentarul „Lumea văzută de Ion B.", produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau a obţinut anul acesta un premiu Emmy la categoria „Arts Programming" - primul Emmy pentru un film românesc. Despre succesul peliculei, care spune povestea artistului-cerşetor Ion Bârlădeanu, Nanau explica:

„Pentru lumea televiziunii, acest trofeu este exact ca Oscarul. Ne-am convins că genul de film pe care l-am făcut funcţionează şi în cinematografie, pentru că a avut succes la festivaluri, dar funcţionează foarte bine şi la televiziune".

Ujică şi Porumboiu, în topuri

Regizorul Radu Mihăileanu

Andrei Ujică  Foto: Armin Linke



„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", regizat de Andrei Ujică a strâns cele mai multe aclamări din partea criticilor străini. Beneficiind şi de o cronică a reputatului critic american Jim Boberman în „The Village Voice", „Autobiografia" a fost desemnat de curând drept cel mai bun film nedistribuit încă în Statele Unite, într-un top alcătuit de prestigioasa „IndieWIRE". Pelicula împarte locul întâi, cu un total de 26 de puncte, cu „Film Socialisme" al lui Jean-Luc Godard.

De o recomandare bună are parte şi „Poliţist, adjectiv" al lui Corneliu Porumboiu, lansat pe marile ecrane din Anglia la începutul acestui an. „Time Out London" îl plasează în topul celor mai bune filme ale anului, caracterizândul drept „provocator, dar tulburător".

Notabilă a fost şi performanţa peliculei „Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean, care a obţinut anul acesta numeroase premii la festivalurile străine, dintre care cel mai important, pentru cel mai bun film, la Festivalul de la Gijon (Spania).

Rebengiuc şi Oprişor, premiaţi

Andrei Ujică  Foto: Armin Linke

Nicolae şi Elena Ceauşescu în filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“



De asemenea, Mirela Oprişor, care joacă în pelicula lui Muntean, a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă la Gijon, dar şi în cadrul celei de-a 16-ea ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Reputatul actor Victor Rebengiuc a făcut cu rolul din „Medalia de onoare", regizat de Peter Călin Netzer, unul dintre „cele mai premiate roluri" ale carierei sale, obţinând, printre altele un premiu de interpretare la Festivalul de la Salonic. Filmul lui Netzer a fost nominalizat la premiul „LUX" 2010 pentru cinema al Parlamentului European.

Remarcabilă este şi performanţa actorilor români Dragoş Bucur şi Alexandru Potocean care joacă într-un film cu distribuţie de Oscar, fiind, alături de Maia Morgenstern şi Marcel Iureş printre puţinii români care au ajuns la Hollywood. Bucur şi Potocean au fost colegi de platou cu Colin Farrel şi Ed Harris la filmările pentru producţia americană „The Way Back", regizată de Peter Weir.

Pe podium alături de Godard

Nicolae şi Elena Ceauşescu în filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“

Alexander Nanau Foto: Afp



„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost desemnat cel mai bun film nedistribuit încă în Statele Unite, într-un top alcătuit de prestigioasa „IndieWIRE". Pelicula împarte locul întâi, cu un total de 26 de puncte, cu „Film Socialisme" al lui Jean-Luc Godard.

"«Concertul» îi face pe oameni fericiţi, fiindcă le vorbeşte cu speranţă."
Radu Mihăileanu
regizor

"Pentru lumea televiziunii, acest trofeu este exact ca Oscarul. "
Alexander Nanau
regizor

"Filmul trasează un arc în timp peste o întreagă epocă, un sfert de secol din istoria unei ţări."

Andrei Ujică
regizor

Românii au preferat „Eu când vreau să fluier, fluier"

Alexander Nanau Foto: Afp

Artisul Ion Bârlădeanu într-o scenă din documentarul „Lumea văzută de Ion B.“



Pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier", premiată în februarie cu Ursul de Argint la Berlin, este pe primul loc în topul celor mai vizionate filme româneşti ale anului 2010. Peste 50.000 de spectatori au mers, anul acesta, în cinematografele din România să vadă filmul lui Florin Şerban. Poziţia a doua este ocupată de „Poker", în regia lui Sergiu Nicolaescu, cu 24.000 de spectatori. Informaţiile au fost furnizate de Agenţia Champions la începutul lunii decembrie .

Lansat la 26 martie, filmul lui Florin Şerban, care îi are în rolurile principale pe actorii George Piştereanu şi Ada Condeescu, a adus în sălile de cinema, în anul 2010, 52.644 de spectatori, totalizând încasări de peste 700.000 de lei. La rândul său, „Poker", care a avut premiera la 9 aprilie, a încasat 391.322 de lei şi a avut 24.000 de spectatori.

În topul realizat de Agenţia Champions, cu cele mai vizionate zece filme româneşti în 2010, „Nuntă în Basarabia", regizat de Napoleon Helmis, se află pe locul trei. Coproducţia a strâns 114.769 de lei, având 12.000 de spectatori de la premiera din 24 septembrie.

Artisul Ion Bârlădeanu într-o scenă din documentarul „Lumea văzută de Ion B.“
Info
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite