O carte care ne spune că mărimea contează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul olandez Arnon Grunberg se distrează pe seama obsesiilor masculine Protagonistul unui imens scandal în Olanda, scriitorul Arnon Grunberg, a venit în România pentru lansarea

Scriitorul olandez Arnon Grunberg se distrează pe seama obsesiilor masculine

Protagonistul unui imens scandal în Olanda, scriitorul Arnon Grunberg, a venit în România pentru lansarea propriei cărţi, "Istoria calviţiei mele", a cărei traducere a apărut la Editura Humanitas. Obişnuit să îşi şocheze publicul, Grunberg a stârnit, cu replicile sale nonconformiste, hohote de râs în rândul celor care au participat la lansarea de la Librăria Cărtureşti.

Lui Arnon Grunberg îi place să se joace cu publicul său de-a şoarecele şi pisica, să păcălească, să ofere piste false, să întindă capcane. Aşa a făcut şi cu volumul "Istoria calviţiei mele".

După ce în titlu sau în primele paragrafe ale cărţii promite că va spune istoria propriei chelii, naratorul renunţă cu totul la acest subiect şi-şi mai "aminteşte" de el de-abia la ultimele pagini ale romanului. Până atunci, pe aproape întreg parcursul cărţii, povestea se învârteşte în jurul unei alte obsesii masculine: micimea penisului.

Un tânăr, Maarek van der Jagt, descoperă la prima lui experienţă sexuală că are, de fapt, un penis minuscul (cam de dimensiunea degetului mare de la picior; altfel, era dezvoltat normal).

După descoperire, urmează o întreagă tragicomedie: tânărul spune despre el că este un "pitic ascuns" - secretul lui se afla în pantaloni - şi, pentru a-şi asuma condiţia, începe să se deplaseze - acasă, pe stradă sau la facultate - în mersul piticului.

Desigur, cartea e de la un capăt la altul o imensă ironie, iar Arnon Grunberg se distrează pe seama obsesiilor masculine, pe seama sentimentelor aşa-zis frumoase, pe seama literaturii sentimentale în general.

În ceea ce priveşte păcălelile pe care i le serveşte autorul, publicul din România a fost totuşi ceva mai norocos decât cel din Olanda.

Dacă la noi romanul a apărut cu numele real al scriitorului, în Olanda, Grunberg şi-a semnat cartea cu numele personajului - Maarek van der Jagt. Speculaţiile că ar fi vorba de o carte autobiografică - pe care le-au făcut chiar şi unii critici serioşi - sunt urmările soft ale acestei păcăleli.

Mulţi s-au scandalizat că s-au lăsat înşelaţi şi au considerat că e vorba de un nou scriitor, iar Maarek van der Jagt a primit cel mai prestigios premiu pentru debut din Olanda (premiu pe care-l primise, la prima lui carte, şi Arnon Grunberg).

Astfel, Grunberg este singurul scriitor care are de două ori acelaşi premiu pentru debut. Când s-a descoperit păcăleala, scandalul a fost imens. Desigur, asta l-a făcut pe scriitor să se distreze încă şi mai tare.

(Citiţi un interviu cu Arnon Grunberg în pagina 3 a "Adevărului literar şi artistic".)

>> Luându-mi o altă identitate, m-am simţit eliberat - şi în primul rînd m-am simţit eliberat de mine însumi
Arnon Grunberg

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite