Dacă ai carte, n-ai parte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici măcar autorii români cu cele mai mari vânzări în 2007 nu pot trăi decent de pe urma scrisului Mircea Cărtărescu, Paulo Coelho, J. K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter,

Nici măcar autorii români cu cele mai mari vânzări în 2007 nu pot trăi decent de pe urma scrisului

Mircea Cărtărescu, Paulo Coelho, J. K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, laureatul nobel Orhan Pamuk, Mihaela Rădulescu, Radu Paraschivescu şi Ion Manolescu s-au vândut cel mai bine în 2007, pe piaţa românească.

Numitorul comun al cărţilor lor nu e neapărat valoarea literară, ci mai degrabă cifra de afaceri a editurilor. Dar ce înseamnă aceste vânzări pentru buzunarul scriitorului român? Dacă un autor talentat, însă apărut la o editură obscură, nu câştigă mai nimic din vânzări şi plăteşte în jur de 300 de euro ca să-şi vadă cartea publicată, un scriitor de succes poate obţine anual, din vânzarea unui singur titlu, cel mult un venit corespunzător salariului minim pe economie.

"De ce iubim femeile" de Mircea Cărtărescu a apărut în librării în urmă cu trei ani, dar s-a vândut în cele mai multe exemplare anul acesta şi s-a clasat pe locul patru în topul vânzărilor de la Depozitul de Carte Distribuţie (DDC), cu aproape 8.000 de volume, şi pe locul cinci în clasamentul Librăriilor Humanitas. Cartea este best-seller şi al Editurii Humanitas, care a declarat un număr de 17.000 de exemplare vândute. Scriitorul spune că cifra vânzărilor e posibil să fie chiar mai mare şi că ar trebui luat în calcul şi ultimul volum din "Orbitor", apărut anul acesta.

Totuşi, a trăi dintr-un singur titlu, cu tot succesul de piaţă, înseamnă să trăieşti la limita subzistenţei. "Dacă aş fi fost nevoit să câştig doar din vânzarea cărţii <> , timp de trei ani de la apariţie, aş fi trăit, practic, dintr-un salariu minim pe economie. În România nu poţi trăi decent dintr-o carte. Iar cu banii câştigaţi aici aş fi murit de foame în străinătate.

Contractul semnat cu editura prevede 10% câştig din vânzările pe un an, bani impozitaţi, adică în jur de 8% câştig net din vânzări", mărturiseşte Cărtărescu. Volumul este a doua cea mai vândută carte de la Humanitas în 2007, după romanul lui Paulo Coelho "Vrăjitoarea din Portobello", cu 26.200 de exemplare comercializate.

Vedetele tv vând bine

Editura Polirom este prezentă cu volumul de debut al Mihaelei Rădulescu, "Despre lucrurile simple", care figurează în topul Librăriilor Humanitas drept cea mai vândută carte la categoria non-ficţiune. Tot la editura Polirom, secţiunea literatură românească, topul vânzărilor e condus de "Derapaj" de Ion Manolescu. Şi acesta e de părere că, "deşi este evident măgulitor să ţi se vândă cărţile", în România, cu mici excepţii, drepturile de autor nu-ţi asigură un trai decent.

"Sunt câteva cazuri fericite de scriitori care vând 30.000-40.000 de exemplare pe an, dar în rest, cărţile nu pot asigura un mod de viaţă occidental", afirmă scriitorul român.

"Ghidul nesimţitului" de Radu Paraschivescu, apărut anul trecut la Humanitas, se clasează pe locul cinci în topurile Diverta şi DDC, cu 7.845 de exemplare, pe locul şase la Librăriile Humanitas şi pe locul trei în vânzările editurii, cu 14.900 de exemplare. Întrebat dacă ar putea să trăiască doar din aceste vânzări, scriitorul răspunde că "Ghidul nesimţitului" e un caz fericit. "Sigur că n-aş trăi în huzur. Dar dacă ne referim strict la <> , cred că, în urma vânzărilor, aş fi avut liniştea financiară să mă pot gândi şi să pot scrie următoarea carte."

Scriitorii străini au câştigat competiţia

Volumul publicat în limba română al laureatului premiului Nobel pentru literatură din 2006, Orhan Pamuk, "Mă numesc roşu", editat de Curtea Veche, se clasează pe locul patru în topul Diverta, pe al zecelea în topul DDC, cu 5.728 de exemplare, şi pe locul doi la vânzările din librăriile Cărtureşti.

Reprezentanţii editurii Curtea Veche au declarat că au vândut 22.000 de exemplare din volumul lui Pamuk. Un succes la Librăriile Humanitas şi în reţeaua Depozitului de Carte Distribuţie este ultima carte din seria Harry Potter a britanicei J. K. Rowling. Ediţia în limba română, "Harry Potter şi talismanele morţii", lansată pe 1 decembrie de Editura Egmont, a ajuns deja pe primul loc în topul DDC, cu peste 19.900 de exemplare vândute.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite