Brâncuşi la Liverpool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 29 ianuarie - 25 aprilie, prestigioasa Galerie Tate din Liverpool găzduieşte expoziţia „Modernitatea africană: călătorii în Atlanticul Negru (Afro Modern: Journeys through the Black Atlantic)", expoziţie ce include patru lucrări ale artistului român.

Sculptura în lemn „Cap de copil" (1919 - 1923) din Colecţia Tate şi fotografiile „Negresa blondă" (1926), „Vedere din atelier" (după 1930) şi „Portretul lui Nancy Cunard" (1925-1927) de la Centrul Pompidou din Paris sunt cele patru lucrări semnate de Brâncuşi ce vor face parte din expoziţie.
„Modernitatea africană: călătorii în Atlanticul Negru" analizează impactul culturilor negre din aria Atlanticului asupra artei de la începutul secolului XX până astăzi şi dezvăluie în ce măsură artiştii de culoare şi intelectualii au jucat un rol esenţial în formarea modernismului. Lucrările vor ilustra continuitatea acestei influenţe asupra artei moderne de-a lungul secolului XX: de la lucrările lui Picasso inspirate de arta africană, până la cele ale unor artişti contemporani cum ar fi Ellen Gallagher sau Chris Ofili, la mişcarea de avangardă intitulată „Harlem Renaissance".
Expoziţia, ce include de asemenea şi lucrări ale unor artişti precum Walker Evans, Jacob Lawrence, Norman Lewis sau Uche Okeke, a fost concepută de Tanya Barson, curator la Tate Modern. Evenimentul face parte dintr-o serie de programe dedicate Atlanticului Negru, ce se vor desfăşura în mai multe galerii şi muzee din Liverpool.

Un alt Brâncuşi


Evenimentul din Liverpool se desfăşoară cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra alături de Primăria din Liverpool. Includerea unor lucrări ale lui Brâncuşi în expoziţie face parte dintr-o serie de acţiuni de promovare a operei artistului român în Marea Britanie, coordonate de ICR.
Între acestea, filiala din Londra a a organizat în 2009 expoziţia „Brâncuşi fotograf" cu 30 de tiraje moderne dupa fotografii originale realizate de artist, din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, iar în primăvara acestui an va organiza lansarea cărţii Constantin Brâncuşi de Sanda Miller, publicată la prestigioasa editura britanică Reaktion Books.

Părintele sculpturii moderne


Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876 la Hobiţa, în judeţul Gorj. A studiat sculptura la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, în Munchen (pentru scurt timp) şi la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. A refuzat să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, pentru că, iar fraza a devenit celebră, „la umbra marilor copaci nu creşte nimic".
Brîncuşi este autorul unor opere de artă uluitoare cum ar fi „Poarta sărutului", seria de „Păsări măiastre", „Domnişoara Pogany", „Coloana infinitului" sau „Masa tăcerii". Ţara în care a lucrat cel mai mult a fost Franţa. La moartea sa, a lăsat prin testament lucrările sale statului român, dar guvernul comunist a refuzat să le accepte, astfel că ele au intrat în posesia Franţei.
Stilul lui Brâncuşi a avut o înrâurire covârşitoare asupra viziunii diferitelor grupări avangardiste ale artei moderne, influenţa sa fiind vizibilă în opera unor artişti precum Amedeo Modigliani sau Marcel Duchamp Renumitul sculptor britanic Henry Moore a afirmat că "Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre conştiinţa formei pure".

Cap de copil © ADAGP, Paris şi DACS, London, Tate
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite